πολιτική

Το στοίχημα Τσίπρα για τη διαφθορά και η επιστροφή του… «ηθικού πλεονεκτήματος»

Όλο και πιο κεντρική θέση στον πολιτικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα και της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης αποκτούν τα ζητήματα αδιαφάνειας και κρίσης των θεσμών, καθώς κρούσματα διαφθοράς συνεχίζουν να κυριαρχούν στην επικαιρότητα και η ΕΛ.Α.Σ φαίνεται να «στοιχηματίζει» ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές. 

Με δημόσιες παρεμβάσεις του τις τελευταίας περιόδου ο κ. Τσίπρας όχι μόνο αναδεικνύει ζητήματα διαφθοράς και διάβρωσης του κράτους δικαίου αλλά δείχνει και να επιδιώκει την ευθεία σύγκριση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα της εντιμότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται, ουσιαστικά να προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πλήττεται από νέες αποκαλύψεις ή να απολογείται για παλαιότερους χειρισμούς της. Αντίστοιχο ενδιαφέρον δείχνουν, βέβαια, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα και τα στελέχη της ΕΛ.Α.Σ που εμμέσως επαναφέρουν στην ατζέντα το αφήγημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος».

«Δεν έχουν να μου καταμαρτυρήσουν τίποτα για την εντιμότητά μου»

Στον απόηχο των παραιτήσεων Γενικών Γραμματέων της κυβέρνησης γύρω από το νέο σκάνδαλο στις πολεοδομίες ο κ. Τσίπρας έθεσε ευθέως το δίλημμα «διαφθορά ή εντιμότητα» ως κριτήριο εκλογικής απόφασης. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο 7ο ΟΤ Forum τόνισε ότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εντιμότητά του.

«Κυβέρνησα 4,5 χρόνια στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κάποιος μπορεί να μου καταμαρτυρήσει πάρα πολλά για τις επιλογές μου. Δεν μπορείτε, όμως, να μου καταμαρτυρήσετε ότι οι προθέσεις και η εντιμότητα μου δεν ήταν πάντοτε στις σημαντικές προτεραιότητες των επιλογών μου» είπε. Και στον αντίποδα επέρριψε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραβιάζει τους δημοκρατικούς κανόνες. «Εγώ κυβέρνησα και δεν παραβίασα κανένα κανόνα της δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αφήσει κανόνα που να μην το έχει παραβιάσει… Το κράτος δικαίου το κακοποίησε με τις υποκλοπές… Έχει κάνει τη χώρα μας μόνιμο πελάτη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, έχει μοιράσει σε ημέτερους» είπε.

«Η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση»

Η προσήλωση των στελεχών της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης στα εν λόγω ζητήματα φαίνεται και από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά της ΝΔ την οποία χαρακτηρίζουν «την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανέδειξε τα ζητήματα διαφθοράς ακόμη και όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εν προκειμένω, η ΕΛ.Α.Σ καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «αξιοποίησε τη ψηφιοποίηση όχι για την ανίχνευση της διαφθοράς αλλά για την εμβάθυνση της με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις, αλλά και τη συνδρομή στις παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό πρεταντορ που πληρώθηκε από τον ψηφιακό πυλώνα του ΤΑΑ». «Το άλμα επομένως στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι το άλμα στο κενό της διαφθοράς, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και της ικανοποίησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων» κατήγγειλε.

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της ΕΛ.Α.Σ αύριο στη Νίκαια

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης και στην πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιεί το κόμμα του κ. Τσίπρα αύριο στη Νίκαια (πλατεία 17ης Αυγούστου) στις 19:30. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές θα πρόκειται για «ανοικτή συνάντηση» με πρωταγωνιστές τους πολίτες της Νίκαιας οι οποίοι θα πάρουν τον λόγο και θα τοποθετηθούν «για τα σημαντικότερα θέματα που τους απασχολούν και για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν». Στη συνάντηση θα είναι παρών για να τους ακούσει και να μιλήσει μαζί τους ο κ. Τσίπρας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button