Οικονομία

Reuters: Tην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει την πώληση μετοχών της EΤΕ από το ΤΧΣ

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση μεριδίου έως και 12% στην Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν την Τρίτη δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Με αυτή την πώληση, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών της, οι οποίες διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 10%-12% τη Δευτέρα και να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ κατέχει μερίδιο 18,4% στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), τον δεύτερο μεγαλύτερο δανειστή στην Ελλάδα με βάση την αγοραία αξία. Το υπόλοιπο θα μεταβιβαστεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας.

«Οι μετοχές θα προσφερθούν με μικρή έκπτωση σε σχέση με την τρέχουσα τιμή αγοράς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι μετοχές της NBG διαπραγματεύονταν στα 7,64 ευρώ την Τρίτη 24/9, αποτιμώντας ένα ποσοστό 12% σε περίπου 900 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολάρια).

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα της πώλησης, προσθέτοντας ότι οι μετοχές θα πωληθούν μέσω μιας συνδυασμένης προσφοράς σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό και σε εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται πως το Ταμείο πούλησε τις συμμετοχές του στην Eurobank, στην Alpha Bank, στην Τράπεζα Πειραιώς και μέρος της συμμετοχής του στην NBG νωρίτερα φέτος και στα τέλη του 2023.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button