Οικονομία

Λιβάνιος: Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ – Θα δοθούν κίνητρα στους νέους να δουλέψουν στον τόπο τους

Σε νέα εποχή εισέρχεται το ΑΣΕΠ με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη (22/10), καθώς φέρνει σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένεται να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαγωνισμών, όπως εξηγεί ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. 

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, κατόπιν της συναίνεσής τους θα αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων των μητρώων του ΑΣΕΠ, ενώ ο χρόνος για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού από το στάδιο της προκήρυξης, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων θα συντμηθεί σημαντικά, προκειμένου οι επιτυχόντες και οι διοριστέοι στον διαγωνισμό να αναλάβουν πραγματικά καθήκοντα.

Κίνητρα στους νέους να δουλέψουν στον τόπο τους χωρίς πρόβλημα στέγασης

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εντοπιότητα, με τον κ. Λιβάνιο να τονίζει πως: «Όταν κάποιος δεν διοριστεί, έρχεται επιλαχών, αλλά για να μαζευτεί μια δεξαμενή κενών θέσεων και να γίνει ανακατανομή των επιλαχόντων πάλι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος. Η εντοπιότητα θα λύσει σε σημαντικό βαθμό στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αυτό το θέμα ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν τις θέσεις για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται».

«Η ελληνική περιφέρεια χάνει πληθυσμό πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Εμείς λοιπόν πριμοδοτούμε σε μεγάλο βαθμό την εντοπιότητα σε ορεινούς κυρίως και νησιωτικούς δήμους. Θέλουμε ο νέος, ο οποίος είναι για παράδειγμα από το δήμο Αγράφων που τελειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εφόσον το επιθυμεί, να μπορέσει να εργαστεί στο δήμο Αγράφων όταν ανοίξει θέση».

«Με τον τρόπο αυτό και δίνουμε κίνητρο ιδίως στους νέους ανθρώπους, να παραμείνουν στον τόπο τους, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές» προσθέτει.

Έτσι επιλύετε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων «αφού έχουμε δει ότι το κόστος της στέγης στην στις τουριστικές περιοχές ιδίως, είναι πάρα πολύ δυσβάσταχτο, παρά τα κίνητρα».

«Στο κομμάτι των δημοσίων υπηρεσιών έχει παρατηρηθεί ότι ένας, για παράδειγμα από την Αθήνα που διορίζεται σε έναν ορεινό νησιωτικό δήμο μετά τα δύο χρόνια, πάντα αναζητεί κάποιον τρόπο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα, οπότε δημιουργείται πάλι ένα κενό στα νησιά και ουσιαστικά έχει παρατηρηθεί ότι νιώθουμε ότι ρίχνουμε ένα νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Άντληση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων

Εξηγώντας τις αλλαγές αυτές ο υφυπουργός στην ΕΡΤ σημειώνει πως «αντί λοιπόν να σκανάρουμε το πτυχίο, να το αναρτούμε στη σελίδα και να μπαίνει και ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ δίνουμε τη δυνατότητα στους στους υποψηφίους να αντλούν τα στοιχεία τους από όλες τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου».

«Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πόσα παιδιά έχω, το οποίο είναι μέσα σε μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών και ζητούσε από τον υποψήφιο να αναρτήσει ένα δικαιολογητικό που χρησιμοποιεί το μισό κράτος περί οικογενειακής κατάστασης» προσθέτει.

«Η λύση δεν είναι πάντα οι προσλήψεις και η ενίσχυση του προσωπικού στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η διαδικασία είχε καθυστερήσεις στον έλεγχο, ενώ εάν υπάρχει κάτι ψηφιακά δεν χρειάζεται έλεγχος και χειροκίνητα. Ένας καλός υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει 10 – 15 αιτήσεις την ημέρα, και όταν υπάρχει διαγωνισμός με 100 χιλιάδες αιτήσεις, αντιλαμβάνεστε πόσες εργατοώρες χρειάζονται προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα δικαιολογητικά. Όταν κάτι ελέγχεται ψηφιακά, μειώνεται και ο αριθμός των ενστάσεων» συμπληρώνει.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button