H Αυστραλία επενδύει 7 δισ. δολάρια για δημιουργία εθνικού αποθέματος καυσίμων

H Αυστραλία, η οποία δεν διαθέτει εθνικά αποθέματα, θα δημιουργήσει απόθεμα ενός δισεκατομμυρίου λίτρων καυσίμων για να προστατευθεί από οποιαδήποτε ενεργειακή κρίση που ενδέχεται να προκληθεί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπάνεζι.
Αυτό το απόθεμα θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη προμήθεια ντίζελ και κηροζίνης, σύμφωνα με τον Αλμπανέζι.
Σημειώνεται ότι με τα μέτρα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν η Αυστραλία παρουσιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της.
Δεν διαθέτει εθνικό απόθεμα
Η Αυστραλία είναι ένα από τα λίγα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δεν διαθέτει εθνικό απόθεμα, υπενθύμισε ο Αυστραλός υπουργός Ενέργειας Κρις Μπόουεν.
«Απόλυτή μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε την Αυστραλία από τις χειρότερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης», τόνισε ο Αλμπανέζι.
«Εξετάσαμε όλα τα μέτρα»
Απομονωμένη γεωγραφικά και διαθέτοντας μόνο δύο διυλιστήρια η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αναταράξεις της παγκόσμιας τροφοδοσίας καυσίμων.
«Εξετάσαμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να προετοιμαστεί καλύτερα η Αυστραλία να αντιμετωπίσει μελλοντικά σοκ», σημείωσε ο Μπόουεν.
«Γνωρίζουμε ότι το διεθνές πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο ασταθές και όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε.



