Πολιτική

Τρεις κρίσιμοι τομείς για την μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Αντίστροφη μέτρηση για την συζήτηση στην Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη με τα βλέμματα να είναι στραμμένα όχι μόνο σε όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομική πολιτική και στο πιθανό ενδεχόμενο η ομιλία του να εμπεριέχει πρόσθετα θετικά νέα για τους πολίτες στην μάχη κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα, αλλά και στην πολιτική που θα περιγράψει σε κρίσιμους τομείς στους οποίους θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η μεταρρυθμιστική δυναμική της νέας κυβέρνησης.

Δημόσια Υγεία, κράτος και Δικαιοσύνη συνιστούν τρεις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία καλείται κατά την δεύτερη θητεία της να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του ΕΣΥ, της περαιτέρω βελτίωση του κράτους με αντιμετώπιση εστιών αναχρονισμού και με αξιολόγηση παντού, καθώς και της επιτάχυνσης στην απονομή Δικαιοσύνης.

Η σημασία που αποδίδεται στην δημόσια Υγεία, η οποία βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο και της πολιτικής αντιπαράθεσης στην δεύτερη προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να απορρίπτει αιτιάσεις περί πρόθεσης “ιδιωτικοποίησης στην Υγεία” και να δηλώνει κατηγορηματικά πως όλες οι υπηρεσίες- ακόμη και στο πλαίσιο συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα- θα παρέχονται στους πολίτες δωρεάν, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει προτεραιοποιηθεί ως πεδίο και σε ότι αφορά τον αριθμό προσλήψεων για την νέα τετραετία.

Αυτές θα συνεχίσουν να κινούνται στο πλαίσιο του κανόνα “1 προς 1” αλλά θα κατευθυνθούν στην Υγεία πρόσθετες προσλήψεις οι οποίοι θα προέλθουν από άλλους τομείς όπου θα κριθεί απαραίτητο ότι λόγω και της διαρκούς επέκτασης της ψηφιοποίησης, δεν θα είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του συνόλου των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

Η προτεραιότητα στην Υγεία αναμένεται να σηματοδοτηθεί και από το γεγονός ότι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του κύκλου που ξεκίνησε στα υπουργεία, αρχής γενομένης την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία σε βάθος τετραετίας, κυρίως ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι 1.000 εξ αυτών θα αφορούν- σύμφωνα με όσα δήλωνε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης- στο ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ αφορά άλλωστε και μία από τις πρώτες κινήσεις που προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και σχετίζεται με την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων ώστε να μπορουν να ανταποκρίνονται γρήγορα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού από τις ΕΔ και την Πυροσβεστική, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δημιουργία των εξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές.

Πέραν της αύξησης του νοσηλευτικού προσωπικού με στόχο να φτάσει η χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας για την Υγεία βασίζεται και σε εκσυγχρονισμό υποδομών με αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και εκσυγχρονισμό 156 Κέντρων Υγείας, αλλά και στη δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής.

Επίσης στην ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, στην επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στην εισαγωγή του θεσμού του συμβούλου Υγείας, καθώς και στον τομέα της πρόληψης με επέκταση για όλα τα βασικά νοσήματα των προγραμμάτων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που έχουν ξεκινήσει.

Δεύτερη σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση ένα πιο φιλικό κράτος που θα παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, κάτι που θα επιδιωχθεί μέσα από παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των ‘εστιών αναχρονισμού” για τις οποίες μιλούσε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά και την υλοποίηση της αδιαπραγμάτευτης, όπως έχει πει, δέσμευσης για “αξιολόγηση παντού”.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει αλλαγές και στην λειτουργία του ΑΣΕΠ για μεγαλύτερη ταχύτητα στην ολοκλήρωση των προσλήψεων, ενώ αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στόχο για πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Από τις αρχές του 2024 θα ισχύσει και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα δίνει έμφαση μεταξύ άλλων στις θέσεις ευθύνης, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίχεται και σε προγράμματα επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναμένεται όμως και η πολιτική που θα εξαγγελθεί σε σχέση με την “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” με την οποία θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων σε κυβέρνηση, περιφέρειες, αποκεντρωμένες δικοικήσεις και δήμους, μία μεταρρύθμιση που βρισκόταν στο πρόγραμμα της ΝΔ και κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία χωρίς να γίνουν ωστόσο τα βήματα που είχαν προαναγγελθεί το 2019.

Όσον αφορά την τρίτη σημαντική προτεραιότητα αφορά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, την οποία κατ΄ επανάληψη ο κ. Μητσοτάκης είχε προσδιορίσει, ακόμη και πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ως βασική προτεραιότητα μίας νέας 4ετίας της ΝΔ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των βημάτων.

Στόχος σε ότι αφορά την επιτάχυνση της Δικαισούνης είναι μεταξύ άλλων να βρεθεί η χώρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι λιγότερες από 500 ημέρες, ενώ αναμένεται να περιγραφούν προτεραιότητες που θα αφορούν σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ψηφιακή στρατηγική για την Δικαιοσύνη, στην αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη στη Διοικητική, Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη “που αναμένεται να συμβάλει σε μία ορθολογική γεωγραφική ανακατανομή των δικαστηρίων”και στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης σε 15 πόλεις της Ελλάδας.

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock