Κόσμος

Νέα ανακάλυψη απολιθωμάτων δείχνει συγκλονιστικά στοιχεία για τους πρώτους ανθρώπους

Οι άνθρωποι προέρχονται από την Αφρική, αλλά πότε ακριβώς οι πρώτοι πρόγονοί μας έφυγαν από την ήπειρο και πώς εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχει συζητηθεί έντονα από τους αρχαιολόγους.

Δύο απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στο βόρειο Λάος υποδηλώνουν ότι ο Homo sapiens, το δικό μας είδος, ζούσε στην περιοχή πριν από περίπου 86.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το εύρημα αμφισβητεί την επικρατούσα ιδέα ότι η πορεία των ανθρώπων σε όλη την υδρόγειο ήταν γραμμική και έλαβε χώρα σε ένα μόνο κύμα περίπου 50.000 έως 60.000 χρόνια πριν.

«Οι πιθανότητες είναι ότι αυτή η πρώιμη μετανάστευση ήταν ανεπιτυχής, αλλά αυτό δεν αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι ο H. sapiens είχε φτάσει στην περιοχή αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kira Westaway, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία.

Η ανάλυση DNA των σημερινών ανθρώπινων πληθυσμών υποστήριξε την υπόθεση ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρική πριν από περίπου 50.000 έως 60.000 χρόνια και οι αρχαιολόγοι σκέφτηκαν ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας πιθανότατα ακολουθούσαν ακτές και νησιά μέσω της νοτιοανατολικής Ασίας προς την Αυστραλία.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων ανθρώπινων υπολειμμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα και το Λεβάντε δείχνει ότι αυτό το κεφάλαιο στην ανθρώπινη ιστορία είναι πιο περίπλοκο από ό,τι πιστεύαμε αρχικά.

Η μετανάστευση πριν από 50.000 έως 60.000 χρόνια «που συμβάλλει στην τρέχουσα γονιδιακή μας δεξαμενή μπορεί να μην ήταν η πρώτη», είπε η Westaway. «Μπορεί κάλλιστα να υπήρξαν προηγούμενες μεταναστεύσεις που δεν ήταν επιτυχείς και επομένως δεν συνεισέφεραν τη γενετική τους στους σύγχρονους πληθυσμούς μας».

Η χρονολόγηση απολιθωμάτων από την τοποθεσία αποδείχθηκε δύσκολη. Ήταν πολύ παλιά για χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, και μπορεί να χρονολογηθεί πριν από περίπου 46.000 χρόνια. Επίσης, το σπήλαιο είναι μέρος ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πράγμα που σημαίνει ότι τα ανθρώπινα απολιθώματα δεν μπορούν να χρονολογηθούν απευθείας λόγω των νόμων του Λάος που προστατεύουν την περιοχή, σύμφωνα με την Westaway.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποίησε δύο διαφορετικές τεχνικές για να υπολογίσει την ηλικία των απολιθωμάτων.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη φωταύγεια σε ορυκτά χαλαζία και άστριο στο στρώμα του ιζήματος, μια μέθοδος που αποκαλύπτει πόσο καιρό έχει περάσει από τότε που ένα υλικό με κρυσταλλικά ορυκτά θερμάνθηκε ή εκτέθηκε στο ηλιακό φως.

Εκτός από το ότι θέτει υπό αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα της πρώιμης ανθρώπινης μετανάστευσης, ο ιστότοπος αμφισβητεί επίσης τη συμβατική σκέψη ότι τα πρώτα ταξίδια των ανθρώπων στην περιοχή θα περιλάμβαναν παράκτιες ακτές και νησιωτικές τοποθεσίες όπως η Σουμάτρα, οι Φιλιππίνες και το Βόρνεο.

Η ορεινή περιοχή στην καρδιά της ηπειρωτικής νοτιοανατολικής Ασίας ήταν και είναι πυκνά δασωμένη, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων (3.609 πόδια) και σε απόσταση τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων (186 μίλια) από τη θάλασσα.

«Το συναρπαστικό μέρος αυτής της έρευνας είναι η τοποθεσία του σπηλαίου. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έτειναν να κινούνται κατά μήκος των κοιλάδων των ποταμών στην ενδοχώρα, αλλά αυτή η τοποθεσία επιβεβαιώνει τις υποψίες μας ότι οι πρώιμοι Homo sapiens είχαν την ικανότητα να προσαρμοστούν και να διασκορπιστούν σε ορεινές δασικές περιοχές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», εξήγησε η Westaway.

Η αρχαιότερη εικονιστική βραχώδης τέχνη του κόσμου έχει βρεθεί σε σπηλιές στην Ινδονησία και εξαφανισμένα ανθρώπινα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μικρών Homo floresiensis και Homo luzonensis, έχουν βρεθεί σε νησιά στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Η ομάδα αναμένει να ανακαλύψει περισσότερα ανθρώπινα απολιθώματα από την περιοχή.

Early humans left Africa and reached Asia earlier than thought, fossil discovery reveals

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock