Κόσμος

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα περιστέρια σκέφτονται όπως τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

Τα περιστέρια, που πολλοί θεωρούν ενοχλητικά, είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά ευφυή ζώα που μπορούν να θυμούνται πρόσωπα, να βλέπουν τον κόσμο με έντονα χρώματα, να βρίσκουν το δρόμο τους σε πολύπλοκες διαδρομές, να μεταφέρουν μηνύματα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian, σε 24 περιστέρια δόθηκε μια ποικιλία οπτικών ασκήσεων, μερικές από τις οποίες έμαθαν να τις λύνουν μέσα σε λίγες μέρες και άλλες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούσαν τα περιστέρια για να κάνουν σωστές επιλογές είναι παρόμοιος με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να κάνουν σωστές προβλέψεις.

«Η συμπεριφορά των περιστεριών υποδηλώνει ότι η φύση έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην εκμάθηση πολύ απαιτητικών εργασιών», δήλωσε ο Έντουαρντ Βάσερμαν, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Όχι απαραίτητα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά με μεγάλη συνέπεια».

Στα περιστέρια εμφανίστηκαν σε μια οθόνη διάφορα ερεθίσματα, όπως γραμμές διαφορετικού πλάτους, τοποθέτησης και προσανατολισμού, καθώς και τεμαχισμένοι και ομόκεντροι δακτύλιοι. Κάθε πουλί έπρεπε να πατήσει με το ράμφος του ένα κουμπί δεξιά ή αριστερά για να αποφασίσει σε ποια κατηγορία ανήκαν. Αν το έκαναν σωστά έπαιρναν τροφή, αν το έκαναν λάθος δεν έπαιρναν τίποτα.

«Τα περιστέρια δεν χρειάζονται έναν κανόνα», δήλωσε ο Μπράντον Τέρνερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Αντίθετα, μαθαίνουν μέσω της δοκιμής και του λάθους. Για παράδειγμα, όταν τους δόθηκε μια οπτική εικόνα, ας πούμε «κατηγορίας Α», οτιδήποτε έμοιαζε με αυτήν, το κατέταξαν επίσης στην «κατηγορία Α», αξιοποιώντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ομοιότητες.

Φωτογραφία από παλαιότερο πείραμα αναγνώρισης μοτίβων (στη συγκεκριμένη περίπτωση, καρκινικών κυττάρων) με περιστέριαR. M. LEVENSON ET AL., PLOS ONE

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα περιστέρια βελτίωσαν την ικανότητά τους να κάνουν σωστές επιλογές από 55% έως 95% του χρόνου, όταν επρόκειτο για κάποιες από τις απλούστερες εργασίες. Όταν τους παρουσιάστηκε μια πιο σύνθετη πρόκληση, η ακρίβειά τους αυξήθηκε από 55% σε 68%.

Σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ο κύριος στόχος είναι η αναγνώριση μοτίβων και η λήψη αποφάσεων. Τα περιστέρια, όπως δείχνει η έρευνα, μπορούν να κάνουν το ίδιο. Μαθαίνοντας από τις συνέπειες, όταν δεν τους δίνεται τροφή, τα περιστέρια έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να διορθώνουν τα λάθη τους. Η εκμάθηση ομοιοτήτων που επίσης χρησιμοποιούν τα μοντέλα ΤΝ λειτουργεί και στα περιστέρια, που χρησιμοποιούν την ικανότητά τους να βρίσκουν ομοιότητα μεταξύ δύο αντικειμένων.

«Με τους δύο αυτούς μηχανισμούς και μόνο, μπορείτε να ορίσετε ένα νευρωνικό δίκτυο ή μια τεχνητά ευφυή μηχανή για να λύσετε αυτά τα προβλήματα κατηγοριοποίησης», δήλωσε ο Τέρνερ. «Οι μηχανισμοί που υπάρχουν στην τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν και στο περιστέρι».

Οι ερευνητές στοχεύουν τώρα να συνεργαστούν με επιστήμονες που μελετούν τα περιστέρια και τον εγκέφαλό τους. Ελπίζουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να έχουν πρακτικές εφαρμογές για την καλύτερη κατανόηση των ανθρώπινων εγκεφαλικών βλαβών.

«Ίσως μπορέσουμε να αποκτήσουμε κάποια περαιτέρω εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτού του μικρού πουλιού”, δήλωσε ο Βάσερμαν. «Είναι ένας πολύ καλός εγκέφαλος – μπορεί να είναι μικρός σε μέγεθος, αλλά διαθέτει μεγάλη ικανότητα μάθησης».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock