Κόσμος

Κονγκό: Θλιβερό ρεκόρ με 581 θανάτους από την «ευλογιά των πιθήκων» μέσα στο 2023

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σάββατο (25/11), ότι στο Κονγκό έχουν καταγραφεί 12.569 κρούσματα ανάμεσά τους 581 θανατηφόρα, από την 1η Ιανουαρίου ως τη 12η Νοεμβρίου, δηλαδή ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε έναν χρόνο.

«Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε έναν χρόνο, με μολύνσεις σε γεωγραφικές περιοχές που δεν είχαν κρούσματα ευλογιάς π ποτέ πριν, όπως η Κινσάσα, η Λουαλάμπα και το Νότιο Κίβου», αναφέρει έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

Ανήσυχος για τα νέα χαρακτηριστικά, τη μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής της παραλλαγής Ι (clade I) του ιού, ο ΠΟΥ διεξάγει κοινή αποστολή με το υπουργείο Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προκειμένου να «εκτιμήσει την κατάσταση».

Η νόσος, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο Κονγκό, έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.ά.

Διαπιστώθηκαν εξάρσεις της ευλογιάς π από τον Μάιο του 2022 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δηλαδή πέραν των περίπου δέκα χωρών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής όπου η ασθένεια χαρακτηρίζεται ενδημική, ωθώντας τον ΠΟΥ να κηρύξει μέγιστο συναγερμό την 23η Ιουλίου 2022.

Πάντως την 11η Μαΐου ο ΠΟΥ προχώρησε στην άρση του συναγερμού, καλώντας μολαταύτα σε επαγρύπνηση.

Αυτή η επιδημία (σ.σ. την προκάλεσε η Clade ΙΙb του ιού) πιστεύεται πως οφειλόταν εν μέρει σε σεξουαλικές επαφές ανδρών με άνδρες. Ωστόσο μετάδοση μπορεί να γίνει επίσης μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, ή μολυσμένα αντικείμενα.

Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 91.788 κρούσματα της ευλογιάς π, ανάμεσά τους 167 θανατηφόρα, σε 116 χώρες και περιοχές από τον Ιανουάριο του 2022 ως την 31η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Υπάρχουν δυο γνωστές παραλλαγές της ευλογιάς π, η clade I και η clade II, που ήταν παλιότερα γνωστές ως παραλλαγή της λεκάνης του Κονγκό και παραλλαγή της δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα της clade IIb στο Κονγκό κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιδημίας, μόνο της clade I. Και, ως τον περασμένο Απρίλιο δεν είχε καταγραφτεί κανένα κρούσμα μετάδοσης της clade I μέσω σεξουαλικής επαφής.

Όμως τον Απρίλιο, εντοπίστηκε μια πρώτη εστία ύποπτων κρουσμάτων της clade I που είχαν μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής στην Κένγκε, περίπου 260 χιλιόμετρα ανατολικά από την Κινσάσα.

«Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά εξάπλωσης της νόσου μέσω της σεξουαλικής επαφής και μέσω άγνωστων οδών εγείρουν πλέον επιπρόσθετες ανησυχίες για τη συνέχιση της ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας» στη γιγαντιαία χώρα της Αφρικής, πρόσθεσε.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock