πολιτική

«Στο νερό» η ελληνική Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Η τρίτη κατά σειρά φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού FDI Belharra βρίσκεται στο νερό, στον ποταμό Μπλαβέ, στο Λοριάν της Γαλλίας.

Η φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ» έχει τοποθετημένο τον ιστό πανοραμικών αισθητήρων ραντάρ και επιχειρήσεων PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module). Πρόκειται για τον εγκέφαλο του πλοίου , ο οποίος ενσωματώνει όλους τους αισθητήρες, όπως μεταξύ άλλων το IFF – που αναγνωρίζει φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις, τα συστήματα πλοήγησης και τις κεραίες επικοινωνίας.

Η FDI « ΦΟΡΜΙΩΝ» σε σχέση με τις προηγούμενες δύο είναι η Hellenic Navy (ΗΝ) έκδοση .Αναδείχθηκε πρότυπο ανάπτυξης για τις πρώτες δύο, οι οποίες θα ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ζητήσει το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή 32 κελιά καθώς και αντιαεροπορικό – πυραυλικό σύστημα RAM μαζί με αερόφυλλα chaffs, που παραπλανούν το ραντάρ εισερχόμενου εχθρικού πυραύλου.
Για πρώτη φορά και οι τρεις ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra βρίσκονται στο νερό, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στην Βρετάνη της Γαλλίας.

Στη Γαλλία βρίσκονται 35 άτομα που εκπαιδεύονται από το πλήρωμα του πλοίου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μεταβεί επίσης όλο το πλήρωμα για τα πρώτα «Sea Trials».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, μετέβη στη Γαλλία, για την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας FDI HN «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Λοριάν από τον Διοικητή για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα ναυπήγησης των Φρεγατών FDI HN.

«Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσειμ για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας FDI», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας από την τελετή καθέλκυσης.

Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί τη Φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» .
Yπενθυμίζεται πώς τον Οκτώβριο του 2023, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra , «Κίμων F-601» . Πρόκειται για την πρώτη από τις 3 νέες φρεγάτες της κλάσης που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μετά απο 27 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2024 , ακολούθησε η τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Oι θαλάσσιες δοκιμές της Φρεγάτας «Κίμων»

Η πρώτη φρεγάτα FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η «Κίμων», ξεκίνησε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της στις 21 Μαΐου στο Λοριάν. Το πλοίο αξιοποίησε την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δοκιμών της «Amiral Ronarc’h», του πρώτου πλοίου της κατηγορίας για το γαλλικό ναυτικό.
Σχεδιασμένο για να ενταχθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα «Κίμων» ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές της από τις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Βρετάνης.

Βασισμένη στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δοκιμών της «Amiral Ronarc’h», οι δοκιμές της φρεγάτας «Κίμων» πραγματοποιήθηκαν πολύ πιο γρήγορα.

Το 2025 σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο για το πρόγραμμα FDI, με δοκιμές στη θάλασσα και την επικείμενη παράδοση της πρώτης φρεγάτας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.Έως το 2026, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τρεις πρώτης τάξεως φρεγάτες FDI πολλαπλών αποστολών.

Το FDI είναι ένα πλοίο έτοιμο για μάχη ικανό να χειριστεί τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές με στόχο να επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να διασφαλίσει τη ναυτική υπεροχή του στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στις υψηλού επιπέδου δυνατότητές του σε όλους τους τομείς της ναυτικής μάχης: αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή, αντιπλοϊκή και επίδειξης ισχύος με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επιπρόσθετα , επωφελείται επίσης από τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στο ραντάρ, το σόναρ και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών FDI

Σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με ψηφιακά εργαλεία τελευταίας γενιάς, είναι οι πρώτες φρεγάτες που επωφελούνται από μια ψηφιακή αρχιτεκτονική επί του σκάφους που θα τους επιτρέψει να προσαρμόζονται συνεχώς στις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις όπως και να αντιμετωπίζουν συνεχώς εξελισσόμενες απειλές.

Οι FDI προστατεύονται επίσης εγγενώς από την απειλή στον κυβερνοχώρο, με μια αρχιτεκτονική πληροφορικής που βασίζεται σε δύο κέντρα δεδομένων , τα οποία φιλοξενούν με εικονικά διαμορφωμένο τρόπο, μεγάλο ποσοστό του λογισμικού του πλοίου. Παράλληλα , σύμφωνα με την εταιρία εγκαινιάζουν την έννοια μιας πύλης υπολογιστών που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών. Το σύστημα αυτό θα καταστήσει δυνατό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της καταπολέμησης μικρών, κοντινών εναέριων και επιφανειακών απειλών.

Ειναι ισχυρά οπλισμένές (αντιαεροπορικοί πύραυλοι MBDA Exocet MM40 B3c και Aster, σύστημα RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβολικό) και επιβιβάζουν ταυτόχρονα ελικόπτερο καθώς και έχει προβλεφθείχωρητικότητα για μη-επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). Επιπρόσθετα επωφελείται από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων του προγράμματος .

Τεχνικές προδιαγραφές:
. Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
. Μήκος: περίπου 122 μέτρα
. Πλάτος: 18 μέτρα
. μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
. Αεροπορικές εγκαταστάσεις: ελικόπτερο κατηγορίας 10 τόνων, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα VTOL (UAV)

Κύριος οπλισμός:
. 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
. 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3c που αναπτύχθηκαν από την MBDA
. Πύραυλοι RAM
. Πυροβόλο των 76 χιλιοστών
. 4 τορπιλοσωλήνες με τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group
. 2 εκτοξευτές αντιμέτρων CANTO που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button