Επικαιρότητα

Δίκη Τεμπών: «Μου τον έφεραν γυμνό σε νάιλον σακούλα» – Συγκλονίζει η μητέρα του Κύπριου φοιτητή

Με τις καταθέσεις των γονιών του 23χρονου Κύπριου φοιτητή Κυπριανού Παπαϊωάννου, που σκοτώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 μαζί με άλλους 56 ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η ακροαματική διαδικασία.

Κατά την διάρκεια της 40ης δικασίμου με παρόντες δύο κατηγορουμένους, κατέθεσε η μητέρα του Κύπριου φοιτητή συγκλονίζοντας με τα όσα είπε.

Σύμφωνα με το onlarissa η μητέρα του Γεωργία Παπαϊωάννου ανέφερε:

«Μου μιλούσε για τα όνειρα του. Μου έλεγαν οι καθηγητές του πόσο ξεχωριστός ήταν. Συχνά μου μιλούσε για την Ελλάδα και για τους αγώνες της. Ποιος να μου το έλεγε πως η Ελλάδα θα τον έτρωγε με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Φτάνει αυτή η μαύρη μέρα. Σοκ και ταραχή επικρατεί στο σπίτι μου. Το τηλέφωνο του δεν απαντούσε. Παρακαλούσα να βρεθεί μέσα στους τραυματίες. Όταν μου είπαν πως δεν ήταν στο τελευταίο λεωφορείο με τους τραυματίες πάγωσα.

Μου είπαν πως είναι καμένος. Θα πάρετε το φέρετρο κλειστό μου είπαν. Είχε τα εγκαύματα του αλλά ήταν αναγνωρίσιμος. Μου τον έφεραν σε μια σακούλα νάιλον με φερμουάρ, γυμνό. Κανένας σεβασμός.

Αντί να τον ντύνω γαμπρό τον έντυνα νεκρό. Μύριζε παράξενα. Σαν να άκουγα στην φωνή του γιου μου να φωνάζει «μάμα, μάμα ». Γιατί έδωσαν εντολή να μην ανοιχτούν τα φέρετρα. Χάσαμε τον λεβέντη μας, άλλαξε η ζωή μας».

Η κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, σημειώνοντας: «Να κάνετε σωστά την δουλειά σας και το λειτούργημα μας. Πιστεύω στην δικαιοσύνη. Θέλω να μάθω γιατί αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος; Γιατί βιάστηκαν και μάζεψαν με τις μπουλντόζες τα απομεινάρια των θυμάτων. Εύχομαι όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να γίνει μια δίκαιη δίκη”.

«Είχε παράξενα εγκαύματα…»

Σε ερωτήσεις συνηγόρων η μητέρα του Κυπριανού απάντησε: «Ενημερώθηκα από το διαδίκτυο πως έγινε μια σύγκρουση με τα τρένα στην Ελλάδα. Όταν άνοιξα την σακούλα με τον νεκρό γιο μου, υπήρχε μια έντονη και παράξενη μυρωδιά.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πολλαπλά τραύματα. Είχε παράξενα εγκαύματα. Οι υπεύθυνοι είναι άνθρωποι κανείς δεν ήθελε να σκοτώσει. Αλλά υπήρχε ανευθυνότητα και αμέλεια. Ο κάθε υπεύθυνος να αναλάβει την ευθύνη του».

Δεν θα δει κανένας κανέναν. Είναι εντολή από πολύ ψηλά, μου είπαν

O ιερέας και πατέρας του Κυπριανού Παπαϊωάννου, Χριστόδουλος Παπαϊωάννου κρατώντας την φωτογραφία του παιδιού του.

Ο πατέρας του Κυπριανού ξεκίνησε την κατάθεσή του περιγράφοντας την προσωπικότητα του γιου του: «Ήταν ένα παιδί της υπακοής και της χαράς, όλο ζωντάνια, είχε το χάρισμα από πολύ μικρό παιδί να σου παίρνει τα προβλήματα που είχες. Έψαλε από δύο χρονών τροπάρια της εκκλησίας, ξυπνούσε πριν από εμένα για να πάμε στην εκκλησία. Είχε απέραντη αγάπη στον Θεό και την πατρίδα, τη μητέρα Ελλάδα. Ήθελε να είναι μάχιμος, υπηρέτησε με συνέπεια την πατρίδα».
Ετοιμαζόταν να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, Χριστίνα, με τον γάμο τους να έχει προγραμματιστεί για τις 27 Αυγούστου 2023.

Ο πατέρας του αποκάλυψε ότι είχε δώσει στον γιο του χρήματα για να ταξιδέψει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, όμως εκείνος επέλεξε τελικά το τρένο για οικονομικούς λόγους. «Του είχα δώσει χρήματα για να πάει με αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη. Μου είπε ότι “τελικά αποφάσισα να πάω με τρένο, για να κάνω οικονομία, επειδή παντρεύομαι”», κατέθεσε.

Ο πατέρας του 23χρονου σχετικά καταθέτοντας για το πώς πληροφορήθηκαν την σύγκρουση των τρένων είπε:

«Την ώρα που δοκίμαζα την κορώνα του γάμου στη Χριστίνα, μου είπε ότι “προβληματίζομαι γιατί στέλνω μήνυμα στον Κυπριανό και δεν απαντάει”. Ανοίγω την τηλεόραση. Βλέπω μια πυρόσφαιρα τεράστια. Είπα, τι είναι αυτό, πύραυλος;». «Κρατούσα τα στέφανα από τη μια και έβλεπα την έκρηξη από την άλλη, ένιωσα να φεύγει το αίμα μου. Μέσα μου κατάλαβα ότι κάτι έγινε».

Εν συνεχεία ο πάτερ Χριστόδουλος αναφερόμενος στη διαχείριση των σορών των θυμάτων σημείωσε: «Είδα μια κρατική πρακτική που με προβλημάτισε. Κάποιοι προσπαθούσαν να κρύψουν κάτι. Ήρθαν με ένα πνεύμα κρυψίνοιας για να διαχειριστούν την κρίση».

Κατέθεσε πως ζήτησε να δει τη σορό του Κυπριανού, του είπαν ότι δεν βρισκόταν σε κατάλληλη κατάσταση. Ο ίδιος επέμεινε ότι ήθελε να τον αντικρίσει ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. «Ποιος διέταξε να μην μπορώ να δω το παιδί μου; Ήρθαν δύο ένστολοι και μου είπαν “δεν θα δει κανένας κανέναν”. Είναι εντολή από πολύ ψηλά, μου είπαν. Γιατί μας τον έφεραν μέσα σε κλειστό φέρετρο με εντολή να μην ανοίξει το φέρετρο; Έκανα μεγάλη υπομονή. Έσπασα μέσα μου».

«Ήταν μέσα σε ένα μαύρο σακούλι, νεκρός, γυμνός, χτυπημένος. Ήταν ολόκληρος. Ήρθαμε στην Κύπρο, του πλύναμε τις πληγές του με το κρασί. Είδαμε τα εγκαύματα και είχε μια μυρωδιά σαν από χημικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούν στο καθαριστήριο».

«Ο Κυπριανός είχε χτυπήματα στο σώμα του, αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά την έκανε ο ιατροδικαστής που έκοψε το σώμα του. Ένιωσα μια βία. Το σώμα του ήταν κατακρεουργημένο και είχε παράξενα εγκαύματα που έμοιαζαν με αυτά των πυροσβεστών».

«Είμαστε βέβαιοι πως ο θάνατος ήρθε μετά το χτύπημα. Τι προκάλεσε αυτή τη μεγάλη έκρηξη; Παρακαλώ το δικαστήριο να διερευνήσει τις αιτίες της φωτιάς και της έκρηξης», ανέφερε ο ιερέας.

«Ζητάμε να μάθουμε επακριβώς τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα. Επίσης, τι προκάλεσε τα εγκαύματα στον Κυπριανό, που δεν είναι από τα έλαια σιλικόνης. Όσοι είναι επιζώντες αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη. Γιατί έπρεπε όλα τα φέρετρα να είναι κλειστά και σφραγισμένα;».

Ο πατέρας του Κυπριανού τέλος ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button