Κρήτη: Απολογούνται σήμερα άλλοι 10 για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ – Ανάμεσα τους οι λογιστές

Ενώπιον του ανακριτής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απολογούνται σήμερα άλλα δέκα άτομα από τα συνολικά 22 που κατηγορούνται για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που καλούνται σε απολογία είναι και τα δύο αδέρφια λογιστές και ιδιοκτήτες ΚΥΔ στο Ρέθυμνο που φέρονται ως ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
Τους καταλογίζεται ότι κινούσαν τα νήματα, στρατολογούσαν, οργάνωναν, κατεύθυναν τα πάντα.
Για τα εμπλεκόμενα ΚΥΔ αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την εξεύρεση, γνωστοποίηση και δέσμευση «ελεύθερων» αγροτεμαχίων και την τεχνική υποστήριξη/διεκπεραιώση των δηλώσεων καθώς μόνο αυτά είχαν πρόσβαση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να εντοπίζουν τα ελεύθερα-επιλέξιμα από το σύστημα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες απόδιδεται στα ΚΥΔ ότι «λειτουργούσαν ως εκτελεστικά μέλη, παρέχοντας την αναγκαία υποστήριξη για τη διεκπεραιώση και τη διασφάλιση της παράνομης λήψης οικονομικών ενισχύσεων, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους τόσο για τα αρχηγικά μέλη όσο και για τα ίδια».
Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται και ΚΥΔ σημαντικών αγροτικών συνεταιρισμών των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των υπόλοιπων δέκα συλληφθέντων για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική τους μεταχείριση
Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή απολογήθηκαν 12 μέλη της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης και αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις απολογίες τους κανένας δεν δέχθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις πράξεις που τους αποδίδονται.
Παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Το κατηγορητήριο
Σε βάρος των συνολικά 22 συλληφθέντων που εμπλέκονται στη νέα υπόθεση παράνομων επιχορηγήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Κρήτη, έχει ασκηθεί από τους εντεταλμένους ευρωπαίους εισαγγελείς ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Οι κατηγορίες κατά περίπτωση αφορούν:
Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, το επίκεντρο της οποίας ήταν η τέλεση περισσοτέρων πράξεων απάτης
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Απάτη με επιχορηγήσεις από κοινού τελεσθείσα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. και Δημοσίου η οποία υπερβαίνει το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση
Άμεση συνέργεια σε απάτη



