Κόσμος

Ισραηλινός στρατός: Δεν θα πλήξουμε τους δρόμους που οδηγούν στο νότο της Γάζας

Συνεχίζεται το δράμα με τα κονβόι των αμάχων στην εμπόλεμη Γάζα, οι οποίοι μετακινούνται στο νότιο κομμάτι του θύλακα, παρά τις αναφορές περί στοχοθέτησής τους σε ορισμένες περιπτώσεις από τον ισραηλινό στρατό.

Ενώ η προηγούμενη διορία που έδωσε έχει εκπνεύσει, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας – περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους—να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση

Περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας κοντά στην αιγυπτιακή συνοριακή πόλη al-Arish. Ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα περιέγραψαν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση «ανθρωπιστικής κατάρρευσης».

Τα καταφύγια στη νότια Γάζα είναι υπερφορτωμένα, με ελλείψεις κρίσιμων προμηθειών, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια στο νότο όσον αφορά τον αριθμό που έρχεται», δήλωσε στο UNTV η συντονίστρια του ΟΗΕ Λιν Χάστινγκς. Η Νότια Γάζα αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, είπε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αποκαθιστούν τα περιορισμένα αποθέματα νερού στη νότια Γάζα, μετά από επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ωστόσο, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock