ΕνημέρωσηΟικονομία

Ακόμα πιο πολύτιμος ο Χρυσός – Γιατί γίνονται πιο δύσκολες οι εξορύξεις

Σπανιότερος, ακριβότερος και ακόμα πιο πολύτιμος αναμένεται να γίνει ο χρυσός τα επόμενα χρόνια, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν και να εξορυχθούν νέες ποσότητες του μετάλλου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Τα κοιτάσματα του κίτρινου μετάλλου γίνονται πιο δυσεύρετα και θέτουν σε κίνδυνο τόσο την βιομηχανία εξόρυξης, όσο και την ευρύτερη αγορά. Άλλωστε, ο χρυσός διαπραγματεύεται ως επενδυτικό προϊόν και ταυτόχρονα έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο του κοσμήματος, των κατασκευών και της τεχνολογίας.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς καταγράφηκε ρεκόρ παραγωγής, με αύξηση που έφτασε το 4% σε ετήσια βάση, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς του Παγκοσμίου Συμβουλίου, Τζον Ριντ «η παραγωγή των ορυχείων ουσιαστικά σταθεροποιήθηκε γύρω στο 2016, ή στο 2018, και δεν έχουμε δει καμία αύξηση από τότε».

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή εμπορική ένωση, η παραγωγή από τα ορυχεία αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το 2022, η ανάπτυξη ήταν 1,35% σε ετήσια βάση, το προηγούμενο έτος ήταν 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση σε μια δεκαετία, διολισθαίνοντας 1%.

«Νομίζω, συνοπτικά, ότι μετά από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης από το 2008 περίπου, η βιομηχανία εξόρυξης αγωνίζεται να δείξει σταθερή άνοδο στην παραγωγή», σημείωσε ο Ρίντ σε δήλωση του στο CNBC.

Ακριβή και ριψοκίνδυνη η εξόρυξη

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 μετρικοί τόνοι χρυσού, με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, ενώ τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να ανασκαφούν στο μέλλον υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού έχουν ήδη εξερευνηθεί και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν νέα.

Άλλωστε, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν – άγνωστα ακόμα – ανεξερεύνητα μεγάλα κοιτάσματα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη απαιτεί ένταση κεφαλαίου και σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξερεύνησης, η πιθανότητα μια ανακάλυψη να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ορυχείου είναι χαμηλή, καθώς μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ευρημάτων χρυσού περιέχει αρκετό μέταλλο που να δικαιολογεί μια επένδυση εξόρυξης.

Άλλωστε, πέρα από το κομμάτι της επένδυσης του μεταλλείου αυτού καθαυτού μια εταιρεία πρέπει να διαχειριστεί τις επενδύσεις που το συνοδεύουν. Όπως δημιουργία δρόμων και υποδομών για ρεύμα και νερό, τη χρηματοδότηση των λειτουργιών και την μακρά γραφειοκρατία που συνοδεύουν την αδειοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια πριν ένα ορυχείο είναι έτοιμο για παραγωγή.

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock