Επικαιρότητα

H πολιτιστική κληρονομιά της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους αναδεικνύεται ψηφιακά

Οι πολλαπλές πτυχές και η σπουδαία σημασία του έργου της ψηφιοποίησης, της τεκμηρίωσης και της προβολής του κειμηλιακού πλούτου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση είχε ένα πρωτοποριακό χαρακτήρα καθότι παρουσιάστηκαν συνδυαστικά τα φυσικά εκθέματα με τα ψηφιακά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη εμβάθυνση τόσο στην εικόνα όσο και στο περιεχόμενο των πολιτιστικών θησαυρών, καθότι οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα μέσω ειδικών ηλεκτρονικών διαδραστικών «τραπεζιών» (i-tables) και συσκευών εικονικής πραγματικότητας (OCULUS RIFT) να ανακαλύψουν και να περιηγηθούν ψηφιακά στις εφαρμογές κάνοντας χρήση σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών Virtual Reality, Augmented reality, ταυτόχρονα με το φυσικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον υλικό είναι διαθέσιμο στην ηλέκτρονική διεύθυνση

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Επίσκοπος Ανέων Μακάριος και η Γενική Διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κα Αικατερίνη Ζευγώλη.

Παρευρέθηκαν, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Ανέων ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Παναγιώτης Πικραμένος, ο Πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Πρέσβης κος Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Αναπληρωτής πολιτικός διοικητής Αγίου Όρους κος Αρίστος Κασμίρογλου, ο τέως Πολιτικός διοικητής και Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κος Αθανάσιος Μαρτίνος, η Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κα Ερατώ Χατζησάββα, ο Σοφολογιότατος Ραβίνος των Αθηνών Γαβριήλ Νεγρίν, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κος Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, καθηγητές Ανώτατων Ιδρυμάτων, πρώην υπουργοί, βουλευτές και πλήθος φίλων της Ιεράς Μονής.

Η χορωδία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής απέδωσε εξαιρετικά, ύμνους σχετικούς με την Μονή και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, ο καθηγούμενος της Μονής, Γέροντας Γαβριήλ αναφέρθηκε στη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που τους εμπιστεύτηκαν οι πατέρες ανά τους αιώνες, μια κληρονομιά που οφείλουν να την διαφυλάξουν και να την αναδείξουν με την βοήθεια των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στο αιώνιο παρόν του θεού ο μοναχός παραμένει ένας ανώνυμος αγωνιστής. Όμως, η εντολή πού έχουμε είναι να βάζουμε τον λύχνο στο ψηλότερο σημείο για να φωτίσει όλους τους ανθρώπους με το φως του.

Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κος Δημήτριος Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του έργου και την προστιθέμενη αξία που αυτά προσφέρουν στην έρευνα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

untitled-37.jpg

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προγενέστερη αλλά και σημερινή συνεισφορά της Μονής Παντοκράτορος στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την διαφύλαξη και ανάδειξη της Αγιορείτικης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια ο Ιερομόναχος π. Επιφάνιος ο Παντοκρατορινός αναφέρθηκε εκτενώς στη ψηφιακή εφαρμογή υπό την τίτλο «Μοναστηριακή διατροφή», σκοπός της οποίας είναι η καταγραφή, κατά το δυνατόν, της εμπειρίας των προ απελθόντων πατέρων καὶ αδελφών, που μας κληρονόμησαν τη μακραίωνη αυτή πολιτιστική γαστρονομική Αγιορείτικη παράδοση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ὁ μάγειρας στο Μοναστήρι δεν εκτελεί απλώς συνταγές, δηλαδή καλούπια, αλλά ιερουργεί, καθότι το φαγητό στο Άγιον Όρος γίνεται συνέχεια της πνευματικής τραπέζης, και νιώθει κανείς αυτό που λέγεται από τους Άγιους Πατέρες ότι «η Τράπεζα είναι Λειτουργία μετά την Θεία Λειτουργία»

untitled-40.jpg

Τέλος, η κα Αικ. Ζευγώλη γενική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την μονή, όπως χαρακτηριστικά είπε, όλων όσων δεν έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε με φυσική παρουσία στο Άγιον Όρος, σεβόμενοι την παράδοση αιώνων, διότι μας δώσατε πρόσβαση στην χιλιόχρονη Αγιορείτικη πολιτιστική κληρονομιά.

Το έργο «Ψηφιακή ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ι.Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027.

untitled-39.jpg

Το έργο αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, και αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής ενότητας πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος, μεταβυζαντινής και νεότερης, της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η πολιτιστική κληρονομιά να καταστεί ψηφιακά διαθέσιμη στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο της Μονής, με τρόπο που θα σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

untitled-51.jpg

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock