ΕνημέρωσηΠολιτική

Διπλωματικό σπριντ για τη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα ασκεί ενεργή πολιτική στη Μέση Ανατολή, ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση. Από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη «τηρεί στάση αρχής προωθώντας την ειρήνη»,  καθώς η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας.

Το νέο γεωπολιτικό τοπίο που σχηματίζεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδα ως έντιμο και αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών.

Το Παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας της περιοχής. Η Ελλάδα συμβάλλει τόσο στο διμερές όσο και περιφερειακό επίπεδο, όπως και στο πλαίσιο της ΕΕ σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του, προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών, στη βάση του διεθνούς δικαίου των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Οι θέσεις της χώρας είναι εν προκειμένω σαφείς, με την Αθήνα να καταδικάζει την τρομοκρατία και να ζητεί την άμεση απελευθέρωση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάγκη αποτροπής επέκτασης των συγκρούσεων, στην προστασία των αμάχων, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, με τη διενέργεια εκτεταμένων ανθρωπιστικών παύσεων και τη δημιουργία  ανθρωπιστικών διαδρόμων για ασφαλή και ταχεία παράδοση της βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Η Αθήνα έχει αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να μπορούν να σημειωθούν ωφέλιμα αποτελέσματα στο Μεσανατολικό με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει υποβάλει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας για το Μεσανατολικό

Μία από τις προτάσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είναι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν έως το τέλος του πολέμου παιδιά από τη Γάζα, τα οποία είτε είναι τραυματισμένα, είτε είναι σε κατάσταση έλλειψης βασικών βιοτικών αγαθών.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, ο ίδιος μαζί με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Δανίας, πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό θα δημιουργηθεί -για την ενδυνάμωση των θεσμών, για την ειρήνη στην περιοχή, για την ειρηνική συμβίωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης». Πρόκειται για την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η τρίτη πρόταση αφορά την συγκρότηση μιας “task force” αποτελούμενης από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα έχουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, καταγράφοντας το πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ένα πλάνο για την ειρήνευση. Και βεβαίως να συντονιστούν οι πολύπλευρες προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα σήμερα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Καίριο ρόλο σε αυτήν την κοινή task force προφανώς θα έχει η Ιορδανία ως ένας ενεργός δρων στην περιοχή.

Διπλωματικό σπριντ για τη Μέση Ανατολή

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τη Μέση Ανατολή.

Την πρωτοβουλία για την δημιουργία ευρω-αραβικής ” task force” για την Γάζα, συζήτησαν αναλυτικά οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιορδανίας κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας Ayman Al Safadi, φέρεται να αποδέχεται την συγκεκριμένη πρόταση προτείνοντας να ξεκινήσουν άμεσα οι επαφές, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «γίνονται από κοινού με το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπάθειες για μία μόνιμη κατάπαυση πυρός. Το Ισραήλ είναι κάθετο πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου. Πρέπει να εστιάσουμε στο να σταματήσει αυτή η τραγωδία. Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ειρηνευτικής αραβικής δύναμης στη Γάζα να αναλάβει καθήκοντα. Στόχος είναι η επίτευξη της λύσης των δύο κρατών να σταματήσει αυτή η κατοχική διαμάχη και η Παλαιστίνη να ανακτήσει τα δικαιώματά της».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του έχει επικοινωνήσει ότι «είναι καθολική απαίτηση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ένα σαφές και βιώσιμο όραμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ».

Την ώρα που ο κύκλος τον εχθροπραξιών διευρύνεται, η Ελλάδα αναλαμβάνει καθήκοντα αιρετού μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025 και 2026 με την δέσμευση να « αποκατασταθεί το το αληθινό νόημα του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και βεβαίως για την αποφυγή χρήσης βίας υπό οποιαδήποτε συνθήκη.Η ανθρωπότητα δεν αντέχει περαιτέρω διχασμό», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας σε μία μη συναλλακτική εξωτερική πολιτικών αρχών και αξιών που θεμελιώνεται στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της Αθήνας στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αποσταθεροποιητική δράση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα μ στους κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και το διεθνές εμπόριο, αναδεικνύοντας την ελληνική συνδρομή στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας μέσω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ».

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock