ΕνημέρωσηΟικονομία

Macius (JTI): Το λαθρεμπόριο καπνού στερεί 500 εκατ. ευρώ ετησίως από το ελληνικό Δημόσιο

Στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού, σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων και Καταπολέμησης του Παράνομου Εμπορίου της JTI Ελλάδος, Ramunas Macius, στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece Δημήτρη Πεφάνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

Όπως σημειώνει ο κ. Macius, υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του έχει.

«Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, για παράδειγμα, αναφέρει ότι το μέγεθος του παράνομου εμπορίου ετησίως είναι περίπου 4 τρισ. δολάρια, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» δήλωσε.

Όσον αφορά στους καταναλωτές, ο κ. Macius επισημαίνει πως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αγοράζοντας παράνομο προϊόν, δεν δεσμεύονται από κανέναν κανόνα, ούτε από ασφάλεια, ούτε σχετικά με ζητήματα υγείας.

Επομένως, βρίσκονται στα χέρια κάποιου που παρήγαγε το προϊόν, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πρότυπα. Παράλληλα, τόνισε πως «το παράνομο προϊόν δεν είναι στην οικονομία».

Όπως είπε, δεν καταβάλλονται φόροι, δεν εισπράττονται έσοδα από το κράτος.

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα, στερεί από τα Δημόσια έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για διάφορες ανάγκες αυτής της κοινωνίας, για νοσοκομεία, σχολεία ή δρόμους. Και ο καταναλωτής που αγοράζει παράνομο προϊόν, στις περισσότερες περιπτώσεις, στερεί αυτά τα έσοδα από την κυβέρνηση»

Το παράνομο εμπόριο τροφοδοτεί παράνομες δραστηριότητες

Όταν οι άνθρωποι αγοράζουν παράνομα προϊόντα, όπως ένα τσιγάρο, κανείς δεν πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ωστόσο, λόγω του ότι η διαδρομή των παράνομων τσιγάρων, από τη φθηνότερη χώρα στην ακριβότερη γίνεται μέσω του τελωνείου, «καταλαβαίνεται πως κάποιος δωροδόκησε έναν τελωνειακό υπάλληλο για να τα περάσει και κάποιος το πούλησε, πιθανώς και σε ένα κατάστημα» σημείωσε και πρόσθεσε:

Όταν λοιπόν αυτές οι παράνομες διαδρομές καθιερωθούν με τον καιρό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά άλλα πιο σοβαρά λαθραία διακινούμενα προϊόντα, όπως όπλα ή ναρκωτικά, μερικές φορές ακόμη και για εμπορία ανθρώπων.

Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας

Σύμφωνα με τον Fiscal Affairs and Anti-illicit trade VP, της JTI, «το προϊόν μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε μια επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα, και χάνουμε όταν ένα προϊόν διακινείται μέσω παράνομων δραστηριοτήτων.

Χάνει όμως και το εκάστοτε κράτος. Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε στενά το θέμα και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Κάθε φορά που βλέπουμε ότι ορισμένα προϊόντα κινούνται με παράνομα, ενημερώνουμε τις Αρχές.

Παρέχουμε επίσης υποστήριξη με εξοπλισμό και με την τεχνογνωσία μας, στην αναγνώριση των παράνομων προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα, πέρυσι, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΑΔΕ για πέντε χρόνια, για την ανταλλαγή πληροφοριών, την εκπαίδευση των δημόσιων λειτουργών στην αναγνώριση των παράνομων προϊόντων και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock