ΕνημέρωσηΠολιτική

Τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας για «κυβέρνηση ηττημένων»

Τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας για κυβέρνηση «ηττημένων» μέσω πολιτικής στήριξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης, είτε με ψήφο ανοχής που υποστηρίζει ως τακτική ο Αλέξης Τσίπρας, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμορφώτνει νέα στρατηγική, ενόψει των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ακυρώσει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλεί την αντιπολίτευση να δηλώσει -όχι απαραίτητα μέσω ψήφου εμπιστοσύνης- αλλά μέσω ανοχής, τη στήριξή του σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό ακόμη και του δεύτερου κόμματος.

Παράλληλα, περνά στην αντεπίθεση και αναδεικνύει την πολιτική Βαρουφάκη, ώστε αξιοποιώντας τα λεγόμενα του ΜέΡΑ25 για το πρόγραμμα «Δήμητρα», έχει στόχο να τον εκθέσει για να απολέσει στη συνέχεια εκλογικά ποσοστά στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ταυτόχρονα, κ. Μητσοτάκης «κρούει» και άλλο καμπανάκι με όπλο τις καλές επιδόσεις στην οικονομία και στοχεύει στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πως αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τότε θα έρθουν και νέα μνημόνια στη χώρα.

Θολώνει το μετεκλογικό τοπίο συνεργασίας

Το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χτυπά την πίσω πόρτα του ΠΑΣΟΚ και το καλεί ακόμη και με ψήφο ανοχής να συμπορευτούν από κοινού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές.

Η έμμεση πρόταση του κ. Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν γίνεται τυχαία τώρα. Ο λόγος που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε και άλλον τρόπο για να μπορέσει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ είναι γιατί θέλει να θολώσει το τοπίο, σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό για να μην αναδειχθεί περαιτέρω η πρόταση Βαρουφάκη για το πρόγραμμα «Δήμητρα» και τις συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική κοινωνία.

Και άρα η συζήτηση να γίνει μεταξύ των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο και κατά κύριο λόγο στις διερευνητικές εντολές και λιγότερο με το ΜέΡΑ25 που θα είναι σε δεύτερο πλάνο.

Τετρακομματική κυβέρνηση

Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αναφορά του κ. Τσίπρα για μετεκλογική κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αλλάξει το αφήγημα και με νέα του θέση που εξέφρασε στο συνέδριο των Δελφών κάλεσε σε τετρακομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Απαντώντας και στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή» όταν μιλά για συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας ότι «η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ» και πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε.

Έριξε μάλιστα το γάντι στο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 λέγοντας το εξής:

«Εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκης, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

ΠΑΣΟΚ: Κυβέρνηση εμπιστοσύνης

Η πολιτική πλεκτάνη με στόχο την εξεύρεση των «κουκιών» βάζει σε συναγερμό τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει να λέει όπου και αν βρίσκεται πως τάσσεται υπέρ μιας προοδευτικής κυβέρνησης, χωρίς να βρίσκονται επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης κάποιοι εκ των δύο πρωθυπουργών, νυν και πρώην του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όμως στο ΠΑΣΟΚ κρατάνε τη συζήτηση ανοικτή διότι η υψηλού ρίσκου απόφαση που είχαν πάρει να υποστηρίξουν πριν από λίγο χρονικό διάστημα την άποψη του «άγνωστου Χ» για τη θέση του πρωθυπουργού φαίνεται δημοσκοπικά τουλάχιστον, να κόστισε πολιτικά και για αυτό ακριβώς το λόγο κρατάνε τη συζήτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών με προοδευτικό πρόσημο ακόμη «ζωντανή».

Στη Χαριλάου Τρικούπη πλέον διαβάζοντας όλα αυτά που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Αλέξη Τσίπρα περί ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη και αν η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο στις εκλογές, εκείνο που τονίζουν είναι ότι πρόκειται για σενάρια με τα οποία διαφωνούν ριζικά και ότι εκπορεύονται όπως σημειώνουν με στόχο να κρατηθούν στις καρέκλες της εξουσίας είτε ο κ. Τσίπρας είτε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν απαραίτητες για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας οι εξής προϋποθέσεις: Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές να λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, να τοποθετηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής σε ρόλους κλειδιά, να υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση πάνω σε προγραμματικές θέσεις, σε βασικά θέματα που αφορούν τη χώρα όπως την παιδεία, την οικονομία την υγεία και την κοινωνική πολιτική και μια κυβέρνηση «εμπιστοσύνης».

Μια τέτοια κυβέρνηση κατά το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να λειτουργήσει αλλά επαναλαμβάνουν χωρίς του ίδιους πρωταγωνιστές που πρωταγωνίστησαν από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Λογαριάζουν χωρίς τους πολίτες

Το τι σημαίνει ωστόσο «κυβέρνηση εμπιστοσύνης» είναι θολό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις όποιες συζητήσεις γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, για να το ακούσει η Κουμουνδούρου αλλά και όσοι άλλοι ασπάζονται αυτή τη θέση διευκρινίζουν λέγοντας πως μια τέτοια «κυβέρνηση εμπιστοσύνης» αν υπάρξει, σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο με ανοχή, αλλά σε εκείνον που θα αποφασιστεί να αναλάβει την πρωθυπουργία, οι πλειοψηφούντες βουλευτές όσοι είναι άνω των 151 εδρών θα ψηφίσουν όχι με λόγια και ανοχή, αλλά στην πράξη, σηκώνοντας το χέρι τους είτε για να ψηφίσουν σημαντικά και κρίσιμα νομοσχέδια, είτε για να στηρίξουν την κυβέρνηση που θα έχει επιλεγεί.

Όλα αυτά φυσικά είναι σενάρια που διακινούνται από γραφεία σε γραφεία, βουλευτές και στελέχη που αναζητούν πριν τις εκλογές λύσεις για μετά τις εκλογές, παραβλέποντας ωστόσο τους πολίτες που ακόμη δεν έχουν πει με την ψήφο τους την τελευταία τους λέξη πάνω από τις κάλπες.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock