ΕνημέρωσηΠολιτική

Ιδεολογική αντιπαράθεση, γκρίνιες και αλλαγές – Όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Τρεις φορές πήρε τον λόγο ο Πρωθυπουργός για να απαντήσει και αναχωρωντας δήλωσε πως θα λάβει κάποια από τα παράπονα υπ όψιν και θα προγραμματίσει συναντήσεις κατά εικοσάδες με τους Βουλευτές.

Ήταν σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα της πενταετίας. Ο Πρωθυπουργός εξαρχής ζήτησε από τους 157 να μιλήσουν ελεύθερα και να ασκήσουν κριτική όπου χρειάζεται, με το σκεπτικό ότι η Κυβέρνηση πρέπει με λεπτομέρεια να έχει εικόνα των προβλημάτων ώστε να φροντίζει να παρεμβαίνει. Ζήτησε γόνιμο διάλογο και καλόπιστη κριτική αλλά όχι άγονες τριβές και σίγουρα όχι αδιέξοδη εσωστρέφεια… με αφορμή την εμμονή ορισμένων σε προσωπικές τους επιδιώξεις όπως είπε φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα στελέχη. Χωρίς να αποκλείει όμως περαιτέρω αξιοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον επόμενο ανασχηματισμό.

Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν σε κομβικές στιγμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της λογικής της αυτοκριτικής, καθώς όπως σημείωσε μπορεί να γίνει έναυσμα για μία καινούργια ορμή στο κυβερνητικό έργο.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως έγινε ένας δημιουργικός διάλογος σε ενωτικό κλίμα
με δεκάδες βουλευτές να τοποθετούνται, πολλοί εκ των οποίων στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού. «Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών σημειώνουν παράγοντες της Κυβέρνησης.

Η πρώτη “ιδεολογική μάχη” μετά το 28,3%

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν καλά προετοιμασμένο για μία ιδεολογική αντιπαράθεση που θα λάμβανε χώρα κεκλεισμένων των θυρών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία είχε να συνεδριάσει από τον μακρινό … Σεπτέμβριο του 2023 και αυτό διότi ήταν εμφανές πως στους Βουλευτές που τοποθετούνται στα δεξιά του κόμματος, είχαν συσσωρευτεί αρκετά παράπονα, περί στροφής του κόμματος στο κέντρο, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τους πανηγυρισμούς, για εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που όπως έλεγαν επιδεικνύουν αλαζονεία, για την ακρίβεια και τους αγρότες αλλά και λόγω της μη αξιοποίησης του σε κυβερνητικές θέσεις.

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Κακλαμάνη

Την συζήτηση άνοιξε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» με αφορμή τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Ουδέποτε ανασχηματίσατε έναν εξωκοινοβουλευτικό Υπουργό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες για να λάβει την απάντηση του Πρωθυπουργού πως η Νέα Δημοκρατία δεν φεύγει ποτέ από την παράδοσή της.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ως εξής στον Ν. Κακλαμάνη: «Τηρώ κατά γράμμα την ιδεολογική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μην ξανακούσω ότι δεν έχει ιδεολογικό στίγμα η ΝΔ.
Είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

Σύγκρουση για την διεύρυνση

Ο Πρωθυπουργός εξ αρχής τόνισε πως διάφορα ψευτοδιλήμματα, περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά και προς τα αριστερά δεν αφορούν την Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο δρόμος της ΝΔ οδηγεί μόνο μπροστά, μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την φιλοσοφία του περί διεύρυνσης της παράταξης και την πεποίθησή του πως κάθε φορά που το κόμμα διευρύνθηκε, νίκησε. Αν το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

“Οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο” απάντησε προκαταβολικά στους επικριτές, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως από τότε που η παράταξη επι ημερών του διευρύνθηκε, ακολούθησαν πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην κορυφή και τους αντιπάλους της στο περιθώριο.

Έντονη κριτική σε αυτή την κατεύθυνση του κόμματος άσκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης λέγοντας πως «διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα όχι τον μεταλλάσσουν… Συρικνωθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς θα μας καταπιεί η ιστορία, όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνούν: χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κριτική του δυσαρεστημένου Γ. Βλάχου ο οποίος απείλησε πως δεν θα ψηφίσει για την ανανέωση της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Από εδώ και πέρα να μην θεωρείτε δεδομένη τη ψήφο μου για κανένα νομοσχέδιο ούτε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε. «Διεύρυνση έκανε και ο Καραμανλής και έφερε τεράστιες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μητσοτάκης και ο Κανελλοπουλος. Τώρα εννοούμε διεύρυνση να πάρουμε τον κάθε πικραμένο. Και μάλιστα τον παίρνουμε στην κυβέρνηση, όχι στη ΝΔ. Αύριο θα είναι οι πρώτοι που θα λακίσουν. Δικαίωμα του καθενός να νομίζει ότι ο γιαλός είναι στραβός και να πανηγυρίζει που πήραμε τον μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία του κόμματος , δικαίωμα του» είπε με νόημα.

Είχε προηγηθεί όμως η τοποθέτηση Μητσοτάκη ο οποίος είπε ένα ηχηρό «όχι» σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική όπως τόνισε Νέα Δημοκρατία, ξεκαθάρισε δε σε όλους πως όχι μόνο η ΝΔ επι ημερών του κέρδισε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και πως οι αντίπαλοι της οδηγήθηκαν στο περιθώριο.

Κριτική για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο κ Καράογλου, όπως και άλλοι βουλευτές, εκτίμησαν ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε εκλογικά στη Ν.Δ., όπως και το επινίκιο γλέντι που ακολούθησε της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σε αντίστοιχο κλίμα και η τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να επιβραβευθούν όσοι πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δήλωση που κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ως «όχι» στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υποψήφιο Πρόεδρο από τον χώρο της ΝΔ ζήτησε ο Νότης Μηταράκης συμπληρώνοντας πως η επικείμενη εκλογή ΠτΔ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία εξισορρόπησης ενώ άσκησε έμμεση κριτική σε εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς τονίζοντας πως ενόχλησαν κάποιες συμπεριφορές και πολιτικές και πως το κόμμα θα κριθεί στην κοινωνία «και όχι στα excel»…

Για αλαζονεία από κυβερνητικά στελέχη έκανε λόγο και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός σύμφωνα με πληροφορίες. Σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το νόμο σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

«Δεν μας στοίχισε η ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αλλά η ψήφιση πριν και μετά με το φανατισμό και τα φροντιστήρια στους βουλευτές» τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος.

Το παράδειγμα του Μακρόν – Η απάντηση Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ βρέθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία οι οποίες έχουν σοκάρει πολλούς κοινοβουλευτικούς.

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση έκανε ο «Σαμαρικός» Μ. Χρυσομάλλης λέγοντας πως «το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το «πάμε μπροστά» ως σύνθημα και από ότι βλέπω πάει στον πάτο».

Να μη την πατήσουμε όπως ο Μακρόν προειδοποίησε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σε αυτό το σημείο παρενέβη και πάλι ο Πρωθυπουργός απαντώντας πως η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά».

Στο επίκεντρο ακρίβεια και καθημερινότητα

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους Βουλευτές είπε πως η Κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια έργου, μία τριετία, που αποτελεί αρκετό πολιτικό χρόνο και που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να διορθώσει λάθη, αλλά και να ξεδιπλώσει πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό έργο.

Προτεραιότητα τόνισε είναι όχι απλά η τιθάσευση της ακρίβειας, αλλά η αποκλιμάκωση των τιμών και το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ένα πιο λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος, φροντίδα για τον αγροτικό κόσμο της περιφέρειας και δομικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικό βάρος όπως είπε θα δοθεί στην προστασία των παιδιών από το bullying, των γυναικών αλλά και σε πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της στέγης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια.

Δεν έλειψαν και στο κομμάτι της καθημερινότητας οι παρεμβάσεις Βουλευτών. Ο Κώστας Βλάσσης είπε πως.. γέλαγε όταν άκουγε υπουργούς να προβλέπουν ποσοστά της τάξεως του 35% και πως καταλάβαινε ότι δεν είχαν εικόνα των προβλημάτων «εγώ που κυκλοφορούσα στον κόσμο, είχα καταλάβει το ποσοστό… Οι πολίτες μου λένε μετά τον ανασχηματισμό ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μήνυμα. Εάν δεν αλλάξουμε, το 26-30% θα είναι το ταβάνι μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών σωστά έγινε αλλά για όσους αμφισβητούν τα κριτήρια ο έλεγχος να μην είναι δαμόκλειος σπάθη» ζήτησε ο Χρήστος Μπουκώρος και πρόσθεσε πως «το στεγαστικό έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην Κυβέρνηση ψάχνετε και ξύνετε τον πάτο του βαρελιού για 9.000 δάνεια την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει στο κράτος». Ο Βουλευτής προειδοποίησε μάλιστα πως «πάνε να γίνουν νέα λάθη με ΦΠΑ σε καφέ 24% σε ανθρώπους που έχουν τεράστια έξοδα. Φορολογούμε τα διυλιστήρια και θα τους πάρουμε πίσω από τον καφέ» προειδοποίησε.

Ένταση Μητσοτάκη – Σαλμά

Την οργή Μητσοτάκη προκάλεσε η παρέμβαση του Μάριου Σαλμά ο οποίος διερωτήθηκε αν η ΝΔ είναι «με τους πολλούς ή με τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς;».

«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς» απάντησε κοφτά στον Βουλευτή ο Πρωθυπουργός.

«Πήρα τα μηνύματα των Βουλευτών»

Εξερχόμενος της μαραθώνιας Συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως έλαβε χώρα μια συνεδρίαση πέντε ωρών, όχι όπως γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και πως συμφωνεί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη πως οι βουλευτές θα πρέπει να τοποθετούνται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι μόνο στο εντευκτήριο.

«Πήρα τα μηνύματα και τα παράπονα για Γενικούς γραμματείς και θα δείτε αλλαγές. Θα αρχίσω τις συναντήσεις με βουλευτές ανά 20αδες για να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock