Κόσμος

Οστά αποκαλύπτουν πώς ήταν η ζωή για τους καθημερινούς ανθρώπους στον Μεσαίωνα

Αν μπορούσατε να περπατήσετε στους δρόμους της μεσαιωνικής Αγγλίας, μπορεί να αισθανόσασταν σαν να ήσασταν σε άλλο πλάνήτη.

Η κουλτούρα, το τοπίο, ακόμη και οι προφορές της Μέσης Αγγλικής, της Αγγλο-γαλλικής και της Λατινικής γλώσσας θα σας προκαλούσαν σοκ καθώς θα μπαίνατε σε έναν κόσμο που θα περίμενε κανείς να κατανοήσει.

Με άλλα λόγια, πιθανότατα δεν θα συμβαδίζει με αυτό που θα μπορούσατε να έχετε δει στην κωμωδία «Monty Python and the Holy Grail». Ο κόσμος στον Μεσαίωνα ήταν κάτι που δεν μπορούμε να φανταστούμε ακριβώς, σύμφωνα με νέες ανακαλύψεις των επιστημόνων.

Οι ιστορικές αφηγήσεις μοιράζονται τις λεπτομέρειες της βασιλικής και εύπορης ζωής, αλλά κι αυτές των καθημερινών ανθρώπων που συχνά λείπουν, καθιστώντας δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ήταν η δική μας ζωή αν είχαμε γεννηθεί αιώνες νωρίτερα.

Η σπανιότητα αυτών των ενδείξεων δίνει μια πραγματική αίσθηση της δυσκολίας του παρελθόντος, ειδικά για μια ταραχώδη περίοδο χιλιάδων ετών.

Αυτή η εικόνα δείχνει τον Watt, έναν επιζώντα του Μαύρου Θανάτου που έζησε στο μεσαιωνικό Cambridge. photo/Mark Gridley/After the Plague

Αλλά μία νέα ανακάλυψη φέρνει αυτές τις ιστορίες στο φως.

Η ανάλυση DNA έδωσε μια οικεία ματιά στη ζωή 16 ανθρώπων που ζούσαν στο μεσαιωνικό Κέιμπριτζ, συμπεριλαμβανομένων μερικών που επέζησαν από τον Μαύρο Θάνατο, δηλαδή την Πανούκλα.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια λεπτομερή γενετική μελέτη σε εκατοντάδες σκελετούς που ανακτήθηκαν από νεκροταφεία σε όλη την αγγλική πόλη. Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει «βιογραφίες οστών» των κατοίκων της πόλης, μελετητών, ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων και τεχνιτών.

Οι οστεοβιογραφίες μας δείχνουν τελικά το πώς έτρωγαν οι άνθρωποι τότε, τις δραστηριότητές τους, αν υπέστησαν σωματικά τραύματα και μερικές φορές πώς πέθαναν. Για να τα καταστήσουν πιο λεπτομερή, οι ερευνητές έδωσαν στα υποκείμενά τους ψευδώνυμα και εικονογράφησαν πορτρέτα, όπως η Anne, η οποία στεκόταν σε ένα κοντό πόδι μετά από πολλαπλούς τραυματισμούς.

Ο Watt επέζησε της πανώλης και πέθανε από καρκίνο στα 60 του. Και ήταν ένας από τους πολλούς που έμειναν σε ένα φιλανθρωπικό νοσοκομείο, το οποίο παρείχε ένα πρώιμο σύστημα παροχών σε φτωχούς και ανάπηρους.

‘Bone biographies’ reveal what life was like for everyday medieval people

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock