Κόσμος

«Κόλαση»: Η υφήλιος λιώνει από τη ζέστη – Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία σε κλοιό καύσωνα

Στο κόκκινο παραμένει ο υδράργυρος σε ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να «βράζουν» περιμένοντας το νέο κύμα καύσωνα που θα έρθει στο τέλος της εβδομάδας.

Όλα αυτά συνέπεια της κλιματικής αλλαγής με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και να τονίζουν ότι είναι μόνο η αρχή.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μάλιστα προειδοποίησε ότι το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Αποκαλυπτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση της ειδικής επιστήμονος για το κλίμα και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, Χάνα Κλόουκ.

«Η φούσκα καυτού αέρα που έχει δημιουργηθεί πάνω από την νότια Ευρώπη και έχει δημιουργήσει το κύμα καύσωνα έχει μετατρέψει την Ιταλία και τις άλλες χώρες σε ένα γιγαντιαίο φούρνο πίτσας».

Νεαρός βουτάει στη θάλασσα στο Λίβανο για να δροσιστεί / (AP Photo/Hassan Ammar)

«Καίγεται» η Ευρώπη

Ιταλία: Οι Αρχές περίμεναν σήμερα Τρίτη (18/7) θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου με 20 πόλεις να είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού ενώ στη Σαρδηνία οι Αρχές περίμεναν 48 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τη Σαρδηνία όπως ανέφερε το Sky TG24. Μάλιστα από σήμερα Τρίτη (18/7) το υπουργείο Υγείας της χώρας έθεσε σε ισχύ ένα νέο πρωτόκολλο για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την αύξηση της θεσμοκρασίας περιστατικών.

Τουρίστες αναζητούν σκιά στο κέντρο της Ρώμης / (AP Photo/Gregorio Borgia)

Ισπανία: Αντιμέτωπη με τον τρίτο καύσωμα του καλοκαιριού είναι η χώρα με τις Αρχές να περιμένουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες. Οι Αρχές περιμένουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς με σταδιακή πτώση μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε θα ανέβει πάλι ο υδράργυρος σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Ανάσα δροσιάς από ανεμιστήρες και ψεκαστήρια νερού στο ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης / (AP Photo/Manu Fernandez)

Ελλάδα: Στις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας και τις 80 πυρκαγιές που καίνε εκ των οποίων οι τέσσερις είναι μεγάλες αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ.

Φωτογραφία από τη μεγάλη φωτιά στο Λουτράκη / (AP Photo/Petros Giannakouris)

Γαλλία: Για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ετοιμάζεται η Γαλλία. Επτά περιοχές βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται την Κορσική και τα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας.

Μια γυναίκα προσπαθεί να δροσιστεί σε πάρκο στο Παρίσι /(AP Photo/Thomas Padilla)

Ελβετία: Την εκκένωση πολλών ορεινών χωριών διέταξε η ελβετική αστυνομία αργά τη Δευτέρα (17/7), καθώς δασική πυρκαγιά εξαπλώθηκε, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι έχουν πληγεί. Περίπου 200 πυροσβέστες, στρατός, αστυνομία και άλλες υπηρεσίες συμμετέχουν μαζί με ελικόπτερα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο καντόνι του Βαλέ όλο το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά η φωτιά συνεχίζει να καίει.

Τι γίνεται σε ΗΠΑ, Καναδάς και Ασία

ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα σαρώνει τις νοτιοδυτικές και νότιες ΗΠΑ με πολιτείες όπως το Τέξας και η Αριζόνα να βλέπουν το θερμόμετρο στα ύψη για περισσότερο από μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι στο Φίνιξ τη Δευτέρα (17/7) για 18η μέρα οι θερμοκρασίες έμειναν στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Γυναίκα ποζάρει δίπλα σε θερμόμετρο στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια / (AP Photo/John Locher)

Καναδάς: Τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 40 χρόνων βιώνει η χώρα του σφενδάμου με τις πυρκαγιές να έχουν κάψει μέχρι τώρα, 100 εκατομμύρια στρέμματα, μία έκταση ίση με την πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ. Συνολικά υπάρχουν 880 ενεργές πυρκαγιές με 580 εξ αυτών να είναι εκτός ελέγχου σύμφωνα με τις Αρχές.

Ασία: Τους 52,2 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θεσμοκρασία στη βορειοδυτική Κίνα την Κυριακή (16/7) ενώ σε πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών τη Δευτέρα (17/7) από τις υψηλότερες στην ιστορία της χώρας. Την ίδια στιγμή καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την Ιαπωνία, την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ινδία. Στη Νότιο Κορέα 41 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Στο μεταξύ η Greenpeace καταγγέλλει ότι οι σπηλιές Μογκάο Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Δρόμο του Μεταξιού κινδυνεύουν λόγω των πλημμυρών.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock