Κόσμος

Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν: Σε ψυχρό κλίμα και χωρίς δηλώσεις

Χωρίς από κοινού δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, η οποία διήρκησε δυόμισι ώρες. 

Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Άγκυρα το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να μετριάσει τις εντάσεις μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Jonathan Ernst/Pool via AP

Ψυχρότητα

Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ.

Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, κατά την άφιξη του πρώτου στην Άγκυρα. / Jonathan Ernst/Pool via AP

Η περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Εδώ και τρεις ημέρες, ο Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας γενίκευσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μπλίνκεν είχε διαδοχικές στάσεις σε Ιορδανία, Δυτική Όχθη, Κύπρο και Ιράκ, καμία από τις οποίες δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη μετάβαση στο Ιράκ έκανε μια στάση για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Η απόφαση του Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Άγκυρα επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διερευνήσει εάν αυτή η σαφής στροφή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με καταλύτη τις εξελίξεις στην Γάζα είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και με ιδεολογικό πρόσημο κινήσεις του Ερντογάν ή να σηματοδοτεί μια βαθιά στροφή σε αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί ως περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας με στρατηγική αυτονομία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό στην αμερικανική πλευρά ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ήταν διαθέσιμος για συνάντηση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων -πιθανώς την επίσκεψη στη Ριζούντα.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για ανθρωπιστική παύση.

Οι ήδη φθαρμένες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου, με τις δύο πλευρές να δίνουν εντολή στους διπλωμάτες τους να επιστρέψουν.

Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση – σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ και καιρό φιλοξενεί τα μέλη της και υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς – πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιορδανία – βρίσκεται τώρα στο Ισραήλ για συνομιλίες με αξιωματούχους.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock