ΕνημέρωσηΟικονομία

PMI: Η εξαγορά τής Swedish Match και το όραμα για το 2025

Hub πρωτοπορίας η Ελλάδα με την Παπαστράτος

Αποστολή στη Σουηδία

Οι Έλληνες φαίνεται πως κρατούν τα σκήπτρα του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη, την περασμένη εβδομάδα, από την Philip Morris International (PMI) και στην οποία παρευρέθηκε το CNN Greece.

Συγκεκριμένα, στα ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν από τα στελέχη της PMI στη Στοκχόλμη είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ποσοστό καπνιστών καθώς το 41% των ενήλικων επιμένουν να χαρακτηρίζονται καπνιστές. Μεταφράζοντας το ποσοστά, οι καπνιστές υπολογίζονται σε 2,2 εκατομμύρια, ενώ περίπου οι 700 χιλιάδες εξ αυτών είναι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης. Αποκλειστικά χρήστες IQOS (του πρώτου προϊόντος χωρίς καύση της PMI) είναι περισσότεροι από 450 χιλιάδες στην Ελλάδα. Σε διεθνές επίπεδο, παρόλο που γίνονται προσπάθειες περιορισμού του καπνίσματος, εκτιμάται ότι σήμερα οι καπνιστές αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο. Τραγικά είναι τα νούμερα όταν αναλύουμε τους πρόωρους θανάτους από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα -περί τα 8 εκατ. ανθρώπων χάνουν τη ζωή τους.

H μείωση της βλάβης, τα νέα προϊόντα και το «άνοιγμα» στις ΗΠΑ

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν φέρει στο προσκήνιο εντονότερα τη συζήτηση για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, η οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής της PMI και στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που κάνει τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν προφίλ μειωμένου ρίσκου σε σχέση με το τσιγάρο.

Το ξεκίνημα έγινε το 2014 όταν λανσάρε το πρώτο της προϊόν χωρίς καύση -η καύση αποτελεί σύμφωνα με μελέτες την αιτία για την τοξικότητα του τσιγάρου- το IQOS.

Ο Tomasso Di Giovanni, Vice President Global Communications της Philip Morris International, μιλώντας για την αναγκαιότητα η μείωση της βλάβης στο κάπνισμα να αποτελέσει έναν συμπληρωματικό πυλώνα για τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος Δημόσια Υγείας, έδωσε παραδείγματα από άλλες βιομηχανίες, όπου υπάρχει εφαρμογή. Η ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα είναι ένα τέτοιο. Για τον περιορισμό των θανάτων από τα ατυχήματα στους δρόμους, το 1959 οι ζώνες ασφαλείας τριών σημείων έγιναν μέρος του στάνταρ εξοπλισμού αυτοκινήτου από τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo. Χρειάστηκαν πάνω από 30 χρόνια για να γίνουν υποχρεωτικές σε όλη την Ευρώπη. Ο Tomasso Di Giovanni σημείωσε: «Η ζώνη ασφαλείας προέρχεται από ιδέα Σουηδού, για να μειωθούν οι βλάβες. Σε αυτή τη λογική κινούμαστε και εμείς, πιστεύοντας ότι η καινοτομία μπορεί να κάνει τη διαφορά, προκειμένου να μειωθούν οι βλάβες σε όσους ενήλικους καπνιστές επιμένουν να χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Σουηδία έκανε την αλλαγή και για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, πραγματικότητα. Η σκανδιναβική χώρα είναι η “πατρίδα” του καπνικού προϊόντος snus, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές, μετατρέποντας τη Σουηδία στην πρώτη smoke-free χώρα της Ευρώπης, καθώς τα ποσοστά καπνιστών τσιγάρου είναι κάτω από το 5%. Την ίδια στιγμή οι άντρες Σουηδοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το προϊόν, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων του πνεύμονα στην Ευρώπη». Αυτοί είναι και κάποιοι από τους λόγους που έκαναν την PMI να προχωρήσει το 2022 στην εξαγορά της Swedish Match, την κατασκευάστρια εταιρεία του snus,ενισχύοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των smoke-free προϊόντων της.

Στιγμιότυπο από μέρος της εκδήλωσης στην οποία έδωσε το «παρών» το CNN Greece

Τι είναι το snus και γιατί δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Το snus είναι το δημοφιλέστερο καπνικό προϊόν της Σουηδίας, το οποίο μάλιστα έχει μακραίωνη ιστορία στη σκανδιναβική χώρα, καθώς πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για ένα προϊόν καπνού χωρίς καύση, το οποίο διατίθεται σε «mini tea bags» και τοποθετείται ανάμεσα στα ούλα και το πάνω χείλος. To snus καταφέρνει να δώσει στον χρήστη τη νικοτίνη που χρειάζεται, χωρίς να ανάψει τσιγάρο. Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Σε αντίθεση με άλλα μη καιόμενα προϊόντα καπνού, το σουηδικό snus παστεριώνεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας με θερμότητα και παράγεται με χρήση καπνού και τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στον καπνό (TSNA), τα βαριά μέταλλα και άλλες πιθανώς επιβλαβείς χημικές ενώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στη Σουηδία, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής είναι η Swedish Match, η εταιρεία την οποία εξαγόρασε το τελευταίο διάστημα η PMI, θέλοντας να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με ένα ακόμη εναλλακτικό προϊόν. Η Swedish Match διαθέτει περισσότερα από 150 χιλιάδες σημεία πώλησης snus στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν και την επέκταση του IQOS στη μεγάλη αμερικανική αγορά. «Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά στα smoke free προϊόντα αποτελώντας το 60% της παγκόσμιας αγοράς. Η απόκτηση της Swedish Match, η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικά δυνατό δίκτυο στις ΗΠΑ, θα ισχυροποιήσει τη θέση της PMI στην αμερικανική αγορά, ενώ υπάρχουν και πλάνα για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας εκεί» υπογράμμισε ο Tomasso di Giovanni.

Το snus με βάση επιδημιολογικές μελέτες, προκαλεί λιγότερες βλάβες σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρου, ωστόσο παρατηρείται το παράδοξο, ότι το προϊόν δεν κυκλοφορεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, βάσει κοινοτικής οδηγίας του 1992.

Φωτογραφίες από το μουσείο Snus στη Στοκχόλμη

Η Παπαστράτος ως hub ευρωπαϊκών εξελίξεων

Σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με τις επενδύσεις που γίνονται διαρκώς στην Ελλάδα και την Παπαστράτος, όσον αφορά στα μειωμένου κινδύνου προϊόντα, ο Vice President Global Communications της PMI απάντησε: «Στην Ελλάδα βρίσκεται ένα από τα δύο εργοστάσια που παράγουν αποκλειστικά τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση. Για εμάς στην PMI, η Ελλάδα με την Παπαστράτος, είναι κέντρο πρωτοπορίας και hub θετικών εξελίξεων καθώς από εκεί ξεκινά η αλλαγή στον τρόπο χρήσης της νικοτίνης των καπνιστών». Ο ίδιος δεν δίστασε να προχωρήσει σε έναν ακόμη παραλληλισμό με άλλες βιομηχανίες: «Όπως αλλάζει το μέλλον της αυτοκίνησης με τον εξηλεκτρισμό για το καλό του περιβάλλοντος, έτσι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο καπνίσματος για να μειωθεί η βλάβη στους καπνιστές».

Με επενδύσεις που πλέον φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία εξαετία, η Παπαστράτος σταδιακά μετεξελίσσεται σε μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο των λειτουργιών της PMI. Τρεις χώρες είναι ηγέτιδες του IQOS στην Ευρώπη: Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λιθουανία. Στην Ελλάδα πάνω από το 65% των εσόδων της εταιρείας προέρχονται από τα καινοτόμα προϊόντα. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα καθιστούν την PMI ως τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στον τομέα των παραγωγικών μονάδων.

Ο Tomasso di Giovanni εξέθεσε και το όραμα της PMI για το 2025: «Θέλουμε η πλειονότητα των καπνιστών παγκοσμίως να καταναλώνει προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου και σταδιακά όλα τα τσιγάρα να αντικατασταθούν από αυτά. Είναι δεδομένο πως κάθε κράτος έχει διαφορετικού τύπου καπνιστές -στην πλειονότητά τους, με διαφορετικές συνήθειες, γι’ αυτό το λόγο επιδιώκουμε να διευρύνουμε συνεχώς το portfolio μας με διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων».

Τέλος, αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει όταν ένα προϊόν «φτάνει στο τέλος του»; Ο ίδιος ο Tomasso Di Giovanni απάντησε στο CNN Greece σχετικά: «Σημαντικές είναι και οι κινήσεις προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο που γίνονται εκ μέρους της PMI. Καλούμε τους χρήστες IQOS να φέρνουν τις συσκευές στα καταστήματα ώστε να τις ανακυκλώνουμε, ενώ και τα υλικά για τα αναλώσιμα είναι βιοδιασπώμενα».

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock