πολιτική

Μήνυμα αλληλεγγύης από Μητσοτάκη-Μακρόν: «Μπετόν αρμέ» η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής – Στο πλευρό σας

Την σπουδαιότητα της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία υπογράμμισαν στις κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα οι δύο πολιτικοί χρησιμοποίησαν την ίδια έκφραση για να την περιγράψουν ως μπετόν αρμέ.    

«Η ρήτρα είναι συνδετικό στοιχείο. Η ρήτρα είναι αδιαπραγμάτευτη το λέω για εχθρούς ή εν δυνάμεις εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν για να προσθέσει ότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε στο πλευρό σας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε «υπάρχουν συμφωνίες με ουσιαστικό περιεχόμενο που δεν μένουν στα χαρτιά», ενώ χαρακτήρισε κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας ότι σφυρηλατήθηκαν μέσα από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και στη σημασία τους για την ευρωπαϊκή Άμυνα.

«Θωρακίζουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι τυχαίο που η Γαλλία ενίσχυσε την άμυνα της Κύπρου», είπε χαρακτητιστικά.

«Η κορωνίδα των συμφωνιών είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής και τον ευχαριστώ τον Εμανουέλ που είπε χθες ότι η Γαλλία θα συνδράμει την Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το άρθρο 42.7

Εκτενείς ήταν οι αναφορές των δύο ηγετών στο άρθρο 42.7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει το άρθρο 42.7 δεν είναι λόγια και το δείξαμε όταν η Κύπρος έγινε στόχος της Χεζμπολάχ. Βεβαίως οι δυνάμεις πλησίασαν το νησί. Όταν απειλήθηκε η Δανία αντθδράσαμε Για την Ελλάδα και τη Γαλλία το άρθρο αυτό είναι πολύ ισχυρό και με τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής ενισχύει τις σχέσεις μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Χαίρομαι που γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση στο άρθρο 42.7», είπε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός.

«Δοκιμάστηκε χωρίς να ενεργοποιηθεί στην Κύπρος. Ας πάρουμε το παράδειγμα για να το κάνουμε πιο επιχειρησιακό» τόνισε.

Πρέπει ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

Αναφορικά με τα Στενά του Ορμούζ και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ χωρίς να δημιουργηθεί κανένα προηγούμενο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι «είμαστε θύματα της γεωπολιτικής κατάστασης που ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες».

Αμφότεροι τόνισαν ότι είναι σημαντικό το άνοιγμα να συνοδευτεί από επιστροφή στην πρότερη κατάσταση όπου η ναυσιπλοΐα θα είναι ελεύθερη χωρίς περιορισμούς.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα είναι, όπως και η Γαλλία, ένας αξιόπιστος συνομιλητής, μια δύναμη σταθερότητας. Παίξαμε και οι δυο μας τον ρόλο μας διακριτικά, στην εκεχειρία και στο διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία πρέπει να ενισχυθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στη Μέση Ανατολή ζητούμε την κατάπαυση του πυρός. Πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουμε οι δύο χώρες στην απελευθέρωση των Στενών του Ορμούζ», σημείωσε με τη σειρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button