Κόσμος

Απόκοσμο θέαμα: Ορδές μεδουσών κατέκλυσαν τις ακτές του Ισραήλ

Απόκοσμο θέαμα δημιούργησε ένα μεγάλο κοπάδι από μέδουσες που βρίσκονταν ανοικτά από της ακτές της Χάιφα στο Ισραήλ. Η αρμόδια υπηρεσία του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες με μέδουσες πολλές από τις οποίες είχαν ήδη φθάσει στη στεριά το φετινό καλοκαίρι και ξεβράστηκαν σε παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας.

Η ισραηλινή Αρχή εξήγησε ότι στην αύξηση της έντασης των κοπαδιών των μεδουσών συνέβαλε η ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταδίδουν οι Times of Israel. «Πολλά απ’ αυτά που κάνουν οι άνθρωποι συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μεδουσών, περιλαμβανομένης της διάνοιξης της Διώρυγας του Σουέζ, της μόλυνσης της θάλασσας με λύματα, της κλιματικής αλλαγής και του τραυματισμού θηρευτών των μεδουσών, όπως οι πέρκες και οι θαλάσσιες χελώνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της περιβαλλοντική οργάνωση.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλειονότητά τους οι μέδουσες που καταφθάνουν στο Ισραήλ ανήκουν σε μεταναστευτικά είδη, που προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και φθάνουν, όπως πιστεύεται, στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι μέδουσες μπορούν με τα πλοκάμια τους να τσιμπήσουν και να εγχύσουν στον άνθρωπο δηλητήριο, το οποίο προκαλεί συνήθως ήπια έως σοβαρή δυσφορία και σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε οξύ πόνο ή ακόμη και στο θάνατο.

Αν και οι μέδουσες «επισκέπτονται» εδώ και δεκαετίες τις ακτές του Ισραήλ στη Μεσόγειο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τους κανόνες ζωής και μετακίνησής τους και δυσκολεύονται να προβλέψουν πότε θα εμφανιστούν κοπάδια, από ποια συγκεκριμένα είδη θα αποτελούνται και για πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε μια περιοχή.

Στο Ισραήλ οι μέδουσες συνιστούν απειλή για την ηλεκτροδότηση αφού απορροφώνται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι χρησιμοποιούν για την ψύξη τους θαλασσινό νερό.

Πριν από 6 χρόνια ερευνητές στη Χάιφα μελέτησαν πότε πλήττεται περισσότερο ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μέδουσες και το συσχέτισαν με τις φάσεις της σελήνης και τη θερμοκρασία του νερού κατά την ετήσια άφιξή τους ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock