ΕνημέρωσηΠολιτική

«Ασπίδα» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα»: Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας – Τι λένε αναλυτές

Τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των ανταρτών Χούθι, αναλαμβάνει η Ελλάδα, μια εξέλιξη που όπως αναφέρουν στο CNN Greece στρατιωτικές πηγές, θα αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας μας.

«Η ανάληψη της Διοιηκήσεως της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας ως αξιόπιστος σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ώς πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο τομέα της ασφάλειας», τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές.

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης μιλώντας στο CNN Greece εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που η χώρα μας αναβαθμίζεται απο αυτή την κίνηση. Όπως λέει “H πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η οποία έγινε δεκτή, κατά την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, για ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη διάθεση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα ως Στρατηγείου της Επιχείρησης, είναι πολύ σωστή καθότι εξυπηρετεί και προστατεύει απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα. Η χώρα μας αναλαμβάνει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα θέμα που καίει τον πλανήτη και βεβαίως και τη χώρα μας, διότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σημαντική επίπτωση στη μείωση της εμπορικής κίνησης των λιμανιών της Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λιμάνια της χώρας και της Ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση”.

Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη “οι επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα, έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών που εκτοξεύουν κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος, το οποίο βέβαια μετακυλίεται στους καταναλωτές και τροφοδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού και την ακρίβεια”.

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κώστας Ιατρίδης μελετώντας τα στοιχεία απο την ετήσια έκθεση των Ελλήνων Εφοπλιστών, τονίζει ότι: “η Ελλάδα έχει σήμερα τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο με 5.000 πλοία περίπου και αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της ΕΕ και το 21% του παγκοσμίου στόλου” και επισημαίνει ότι “δεν μπορεί λοιπόν να είναι η χώρα μας μόνον παρατηρητής στις εξελίξεις της περιοχής, αλλά πρέπει να συμμετέχει και να πρωταγωνιστεί σε τέτοιου είδους Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αν θέλουμε να έχουμε αναβαθμισμένο ρόλο, φωνή και να συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης”.

O αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης@ΚostasIatridis FB

«Η ασφάλεια της χώρας μας απαιτεί ενεργή συμμετοχή στο Δυτικό μπλόκ»

Σε ερώτηση μας για τον η συμμετοχή της Ελλάδας ενέχει κινδύνους ο αντιπτέραρχος ε.α. Κ. Ιατρίδης εκτιμά ότι: “Η ασφάλεια της χώρας μας απαιτεί ενεργή συμμετοχή στο Δυτικό μπλόκ, όχι απλώς παρακολούθηση, αλλά με πρωτοβουλίες σαν αυτή. Η επιχείρηση αυτή άλλωστε δεν έχει ως στόχο να εμπλακεί η Ευρώπη σε ένα είδος δράσης κατά των Χούθι, αλλά να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον των πλοίων και να τις αποτρέψει. Θα είναι αμυντικού χαρακτήρα και όλες οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, θα να είναι πλήρως συμβατές με τα συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας των Κρατών Μελών”.

Η οικονομική διάσταση της ελληνικής συμμετοχής

Πέραν όμως της αμυντικής διάστασης, η συμμετοχή της Ελλάδος έχει και τεράστια οικονομική διάσταση. Η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή την οποία θα προστατεύσει η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Ο αμυντικός αναλυτής και αντιπτέραρχος ε.α. Κ. Ιατρίδης αναφέρει ότι “Ο Ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους ναυτικούς μας και τα εμπορικά πλοία.Η πρωτοβουλία αυτή συνεπώς είναι πολύ σημαντική και όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή διακριτή παρουσία, η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας, η Ερυθρά Θάλασσα είναι δίπλα μας, το δικό μας εμπόριο περνάει από εκεί, όχι το Αμερικανικό, όχι το Καναδικό αλλά το Ελληνικό και κατ’ επέκταση το Ευρωπαϊκό εμπόριο και συνεπώς δεν μπορούμε να αφήσουμε την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στο NATO, πρέπει να υπάρχει Ευρωπαϊκό γεωπολιτικό αποτύπωμα και αν μια χώρα για προφανείς και πρόδηλους λόγους προωθεί την ιδέα και την υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού, Αμυντικού επιχειρησιακού βραχίονα, ενός Ευρωπαϊκού Στρατού περισσότερο από όλους, αυτή είναι η Ελλάδα και το ξέρουμε όλοι”.

«Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει την Άμυνα της»

Σε ερώτηση μας για το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη ο κ. Ιατρίδης απαντά ότι: “Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει την Άμυνα της και να αναλάβει στρατηγικές πρωτοβουλίες, δηλαδή να πάρει πάνω της την ασφάλεια της και σε αυτό πρέπει η χώρα μας να συμμετέχει. Η πρόταση επομένως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια, η Ελλάδα να αναλάβει τη Διοίκηση και να ηγηθεί στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι, αναδεικνύει πέραν των άλλων και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή“.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και αμυντικός Αναλυτής

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock