ΕνημέρωσηΟικονομία

‘Be your Best’ από τη L’Oréal & το Women On Top: Πρόγραμμα ενδυνάμωσης για επαγγελματίες κομμωτικής

Τα τελευταία χρόνια η ενδυνάμωση των γυναικών, η ανάδειξη των όρων της αυτοφροντίδας και της αυτοβελτίωσης και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στον επαγγελματικό στίβο αποτελούν μερικά από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Ο κλάδος της κομμωτικής είναι ένας χώρος που απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες, οι οποίες καλούνται καθημερινά να ανταπεξέλθουν σε ποικίλες προκλήσεις.

Η L’Oréal Professional Products σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top, δημιούργησαν το πρόγραμμα “Be your Best” που στοχεύει στην προσωπική, επιχειρηματική και χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών της κομμωτικής.

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό συνομιλήσαμε με τη Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Oréal Hellas και τη Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια του Οργανισμού Women on Top.

Κυρία Κοράλη, ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε στη δημιουργία του “Be your Best”, που είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για γυναίκες επαγγελματίες του κλάδου της κομμωτικής;

Ως L’Oréal Professional Products έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε τους επαγγελματίες του κομμωτικού κλάδου σε κάθε τους βήμα και είναι κάτι που το πράττουμε για περισσότερα από 110 χρόνια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα άτομα, οι εργαζόμενοι και οι -κυρίως μικρότερες- επιχειρήσεις, υφίστανται τρομερές πιέσεις, καθώς επικρατεί μία γενική κατάσταση ανασφάλειας, που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να «χτίσουμε» τις άμυνές μας. Αντιληφθήκαμε, λοιπόν, ότι ειδικά οι γυναίκες επαγγελματίες του κλάδου μας, που απαρτίζουν και την πλειοψηφία της κομμωτικής κοινότητας, χρειάζονται μια επιπλέον υποστήριξη, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι καθημερινές, εξαιρετικά δύσκολες και πολύπλοκες. Καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους με επίκεντρο πάντα την φροντίδα και την προσφορά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποφασίσαμε να δράσουμε και να ανταποδώσουμε την φροντίδα αυτή, προσφέροντας κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στις γυναίκες του κλάδου. Σε συνεργασία με τον κορυφαίο οργανισμό γυναικείας ενδυνάμωσης στην Ελλάδα, Women On Top, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα “Be Your Best”, το οποίο εστιάζει στην προσωπική, επιχειρηματική και χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών του κομμωτικού κλάδου και περιλαμβάνει δωρεάν σεμινάρια με εξαιρετικούς εκπαιδευτές. Πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση είναι βασικό συστατικό για την επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη και ζωή των γυναικών σήμερα αλλά και στο μέλλον, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο, τη σημασία και αξία του κομμωτικού κλάδου προς την κοινωνία και συμβάλλουμε στη διαρκή αναβάθμιση του.

Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων της L’Oréal Hellas

Τι αποκομίζει κάθε γυναίκα που παρακολουθεί το σεμινάριο αυτό; Ποια θα ήταν η συμβουλή που θα θέλατε εσείς να δώσετε στις γυναίκες της κομμωτικής στην Ελλάδα;

Τα σεμινάριά μας, που εκτός από εκπαιδευτικό έχουν και βιωματικό χαρακτήρα, προσφέρουν σε όσες γυναίκες τα παρακολουθήσουν όλα τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και τις γνώσεις τους σε προσωπικό, επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Όλες οι γυναίκες του κλάδου, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτριες ή υπάλληλοι κομμωτηρίου, είχαν την ευκαιρία μέσα από τον πρώτο κύκλο προσωπικής ενδυνάμωσης και υπό την έμπειρη καθοδήγηση των εκπαιδευτριών του Women on Top, να αποκτήσουν πολύτιμα εργαλεία που θα τις βοηθήσουν στην αυτοβελτίωση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοφροντίδα τους. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτριες κομμωτηρίων μέσα από το δεύτερο κύκλο σεμιναρίων θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές έννοιες προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Βέβαια, κάθε γυναίκα έχει την ευκαιρία να αποκομίσει και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό. Να γίνει μέρος ενός δικτύου υποστήριξης που δημιουργείται μέσω του προγράμματος, ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στους εκπαιδευτές. Οι γυναίκες που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αλληλοϋποστήριξης. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου στόχος μας είναι οι γυναίκες να φεύγουν γεμάτες έμπνευση, δύναμη και αυτοπεποίθηση, δηλαδή όλα τα απαραίτητα στοιχεία που οδηγούν στην ενδυνάμωση.

Τη Δευτέρα (6/6) ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος προσωπικής ενδυνάμωσης και μετά από τρία σεμινάρια μπορούμε να βγάλουμε αρχικά συμπεράσματα. Με τη μεγάλη συμμετοχή, όπως και τη σημαντική διάδραση που υπήρξε μεταξύ εκπαιδευτών και των γυναικών, αντιληφθήκαμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Οι γυναίκες της κομμωτικής κοινότητας που συμμετείχαν, αγκάλιασαν τα σεμινάρια αυτά και μίλησαν με άνεση για τους προβληματισμούς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε αποτελούν κίνητρο για να συνεχίσουμε το έργο μας και στον επόμενο σεμιναριακό κύκλο, που θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά σε γυναίκες ιδιοκτήτριες κομμωτηρίων εστιάζοντας στην προσωπική, επιχειρηματική και χρηματοοικονομική τους ενδυνάμωση.

Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο χώρος των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά απαιτητικός και χρειάζεται μεγάλη δύναμη και θάρρος για να ανταποκριθείς στις καθημερινές προκλήσεις. Η συμβουλή μου λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες του κομμωτικού κλάδου στην Ελλάδα, είναι να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συστηματική εκπαίδευση και την επιμόρφωσή τους, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε πιο δυνατά στα πόδια μας, να αποκτήσουμε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και να εξελιχθούμε ως γυναίκες και ως επαγγελματίες. Η γνώση είναι δύναμη και με την κατάλληλη υποστήριξη γίνεται το «κλειδί» που μας βοηθά να πετύχουμε όλους μας τους στόχους!

Κυρία Κάσδαγλη, ποιο είναι το στοιχείο που έχετε εσείς εντοπίσει πως «κρατάει» τις γυναίκες από την επαγγελματική ανέλιξη και πώς μπορούν να το ξεπεράσουν;

Είναι πολλά τα στοιχεία αυτά – αν ήταν μόνο ένα θα ήταν και πιο εύκολο να το ξεπεράσουμε. Δεν είναι αποκλειστικά δουλειά των γυναικών να τα ξεπεράσουν. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω δύο πράγματα, όμως, που θεωρώ πολύ σημαντικά θα έλεγα ότι το ένα είναι το δικαίωμα στη γυναικεία επιθυμία και το άλλο είναι η συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα, σε όλες της τις μορφές. Τέλος, οι γυναίκες χρειάζεται να επιτρέψουν την επιθυμία τους και να βρουν χώρους που θα βοηθήσουν αυτή την επιθυμία να ανθίσει. Και οι άνδρες χρειάζεται να ανακαλύψουν και να μοιραστούν την φροντίδα – στο σπίτι, στη δουλειά, στην κοινωνία, στο περιβάλλον. Αυτά δεν θα μας κάνουν μόνο πιο ισότιμους, θα μας κάνουν νομίζω και πιο ευτυχισμένους και ευτυχισμένες και θα μας φέρουν ουσιαστικά πιο κοντά.

Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια του Οργανισμού Women on Top

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ισότητα στη δημόσια σφαίρα; Είναι ένα αποτέλεσμα, ο δρόμος για το οποίο περνά από την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών;

Το πόσο κοντά στην ισότητα βρισκόμαστε δεν είναι δυστυχώς το ίδιο για όλες μας, για όλες τις χώρες ή για όλες τις ομάδες γυναικών. Καμιά φορά κρίνουμε την πρόοδο με βάση τις δικές μας ευκαιρίες και τον δικό μας μικρόκοσμο, όμως είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε και πέρα από αυτό, πόσες ευκαιρίες έχουν άλλες γυναίκες που βιώνουν άλλες συνθήκες και προκλήσεις από τις δικές μας. Και ναι, ένα μέρος του δρόμου προς την ισότητα περνά από την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον υπόλοιπο δρόμο, που περνά από τη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνουν, ζουν και εργάζονται οι γυναίκες. Καμιά φορά υπερτονίζουμε το τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ή τι χρειάζεται να αλλάξουν στον εαυτό τους και ξεχνάμε τι χρειάζεται να αλλάξει η κοινωνία και οι χώροι εργασίας μας για να γίνουν πραγματικά ισότιμοι και συμπεριληπτικοί.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock