Κόσμος

Dοdo: Η «αναγέννηση» του εξαφανισμένου από το 1681 πτηνού στον Μαυρίκιο

Ένα φιλόδοξο σχέδιο να επαναφέρουν στη «ζωή» το εξαφανισμένο από το 1681 πτηνό Dodo έχουν επονήσει γενετιστές και συντηρητές στο άλλοτε ενδημικό του περιβάλλον στον Μαυρίκιο.

Όπως αναφέρει το CNNi η εταιρεία βιοτεχνολογίας και γενετικής μηχανικής Colossal Biosciences, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία επιδιώκει την «απο-εξαφάνιση» πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένου του μαλλιαρού μαμούθ, έχει συνάψει συνεργασία με το Ίδρυμα Άγριας Ζωής του Μαυρίκιου για την εξεύρεση μιας κατάλληλης τοποθεσίας για τα μεγάλα πτηνά που δεν πετούν.

Το Dodo εξαφανίστηκε από το 1681. Η επιστροφή του στον Μαυρίκιο θα μπορούσε να ωφελήσει το άμεσο περιβάλλον του Dodo και άλλα είδη.

Η Colossal ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να «αναστήσει» το Dodo τον Ιανουάριο του 2023. Το πότε ακριβώς θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό παραμένει ασαφές, αλλά αποκαλύφθηκαν νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σχεδιάζει να αναδημιουργήσει το είδος.

Η αλληλουχία του πλήρους γονιδιώματος του ντόντο έχει γίνει από την Μπεθ Σαπίρο, επικεφαλής παλαιογενετιστή της Colossal. Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει καταφέρει να ανασκευάσει το γονιδίωμα του Solitaire, ενός εξαφανισμένου συγγενή του Nτόντο από το νησί Ροντρίγκες, κοντά στον Μαυρίκιο, και του περιστεριού Νικομπάρ, του πλησιέστερου ζωντανού συγγενή του Nτόντο, το οποίο κατοικεί σε νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας που εκτείνονται στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι γενετιστές του Colossal διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που λειτουργούν ως πρόδρομος για ωοθήκες ή όρχεις στο περιστέρι Νικομπάρ μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία σε έμβρυο κοτόπουλου. Τώρα ερευνούν για να δουν αν αυτά τα κύτταρα (που ονομάζονται αρχέγονα γεννητικά κύτταρα ή PGC) μπορούν να μετατραπούν σε σπέρμα και ωάρια.

Αυτό είναι ένα ζωτικό βήμα για τη δημιουργία υβριδικών ζώων μέσω της αναπαραγωγής. Αρχικά, θα συγκρίνει τα γονιδιώματα του Dodo και του Solitaire με εκείνα του περιστεριού Νικομπάρ για να εντοπίσει τις διαφορές τους. Στη συνέχεια θα επεξεργαστεί τα PGC ενός Νικομπάρ ώστε να εκφράζει τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός Nτόντο.

Ενώ το εργαστήριο του Colossal συνεχίζει την έρευνά του, μια ομάδα στο Ίδρυμα Άγριας Ζωής του Μαυρικίου (MWF) θα αναλάβει να φτιάξει μια φωλιά για το Dodo.

Ο Vikash Tatayah, διευθυντής διατήρησης στο ίδρυμα, δήλωσε ότι το MWF προσέγγισε το Colossal νωρίτερα φέτος για μια συνεργασία και σχεδιάζει μια μελέτη σκοπιμότητας για το πού θα είναι καλύτερο να τοποθετηθούν τα πουλιά του Colossal όταν γεννηθούν.

«Ο Μαυρίκιος δεν είναι μεγάλο νησί, είναι 60 χιλιόμετρα επί 30 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Βικάς Τατάγια. (…) Η «πιο ιδανική τοποθεσία δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Όσο για το ερώτημα «γιατί;» Γιατί να συγκεντρωθούν πόροι για την αναδημιουργία ενός προ πολλού νεκρού, άπτερου πουλιού και την απομόνωσή του σε ένα νησί στη μέση του Ινδικού Ωκεανού;

Ο Μπεν Λαμ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Colossal, υποστήριξε ότι «η αποκατάσταση του Dodo μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε «αισιοδοξία για τη διατήρηση», η οποία ελπίζουμε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά τους νέους, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η πολιτική μπορούν να κάνουν τα πράγματα να φαίνονται απελπιστικά».

Πρόσθεσε ότι οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν πρωτοποριακά από το πρόγραμμα Dodo θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και άλλων ειδών πτηνών.

Not so dead as a dodo: ‘De-extinction’ plan to reintroduce bird to Mauritius

By Tom Page, CNN

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock