ΕνημέρωσηΟικονομία

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα – Το ελληνικό σχέδιο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην ΕΕ

Οφέλη τόσο οικονομικά και ενεργειακά, όσο και γεωπολιτικά.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η ενίσχυση των διασυνδέσεων στις χώρες του Βορρά – Νότου, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη το υψηλό αιολικό δυναμικό των κρατών του Βορρά και αντίστοιχα το πλεονέκτημα των κρατών Νότου στην ηλιακή ενέργεια.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων. Όπως είχε επισημάνει σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη Νότια Γερμανία υπάρχει ανάγκη για πράσινη ενέργεια και η πρόταση προβλέπει αρχική ικανότητα μεταφοράς 3 GW με δυνατότητα αύξησης στα 9 GW στη συνέχεια.

Ποια είναι τα δύο πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας;

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Παπασταματίου στο Power and Gas Forum την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να στηρίξουν την ενεργειακή τους μετάβαση περισσότερο στην ενέργεια από τον ήλιο.

«Από την άποψη αυτή, η αιολική ενέργεια – η οποία παράγεται όλες τις ώρες του 24ώρου – συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αφού μπορεί να την καταστήσει εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού τις μη μεσημεριανές ώρες που η ευρύτερη περιοχή θα ζητά ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ανάπτυξης και του κατάλληλου μείγματος των Α.Π.Ε. στη χώρα μας, θα πρέπει να εξεταστούν ως μέρος του ευρύτερου περιφερειακού και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Παπασταματίου.

Το δεύτερο πλεονέκτημα της χώρας συνδέεται με την προοπτική να αναδειχθεί σε ενεργειακή γέφυρα με τη Βόρεια Αφρική εφόσον προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης τα σχέδια για ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων με την Αίγυπτο. Σημαντικός σταθμός στην κατεύθυνση αυτή είναι η νέα επικαιροποιημένη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) που αναμένεται να δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023.

Να σημειωθεί ότι, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία επί όλων των σχετικών προτάσεων για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και να συνεχίσουν χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες για την προτεινόμενη αναθεώρηση του σχεδιασμού της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με σκοπό να εγκριθεί έως το τέλος του 2023».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock