ΕνημέρωσηΟικονομία

Επιτόκια: Πώς άλλαξε το τοπίο και τι σημαίνει το μπαράζ των αυξήσεων

Σε ρυθμούς «σκληρού ροκ» κινούνται οι χρηματαγορές, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης.

Πλέον το επιτόκιο του αμερικανικού νομίσματος διαμορφώνεται στο επίπεδο 3% με 3,25%, το οποίο και αποτελεί υψηλό 14 ετών. Μάλιστα, η FED δεν δείχνει διατεθειμένη να «πατήσει φρένο», σχεδιάζοντας μια σειρά από επιπλέον αυξήσεις εντός του έτους, φέρνοντας το επιτόκιο ακόμη και στο 4,5% ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει και εντός του 2023.

Η επιθετική νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα η ΕΚΤ πριν λίγες εβδομάδες προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσεις, τη δεύτερη μετά τον Ιούλιο, όταν και ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Και, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συνεχίσει, προχωρώντας σε αυξήσεις επιτοκίων κάθε μήνα μέχρι και το τέλος του έτους, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ ακόμη και πάνω από το 2%.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock