ΕνημέρωσηΟικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Προσοχή στην «παγίδα» έξτρα φόρου – Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για «φούσκωμα» του εκκαθαριστικού της εφορίας βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν κατοικία, ανέγειραν οικοδομή, παραχώρησαν δωρεάν της κατοικία τους, πλήρωσαν ενοίκια για τα παιδιά που σπουδάζουν και δεν εισέπραξαν ενοίκια.

Για να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Αγορά κατοικίας. Η εφορία υπολογίζει ως τεκμήριο αθροιστικά το τίμημα της αγοράς ενός ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο, το φόρο μεταβίβασης που καταβλήθηκε, τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς και άλλα έξοδα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δαπάνη που πρέπει να δικαιολογεί ο φορολογούμενος με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα («πόθεν έσχες»). Επισημαίνεται ότι για τον προσδιορισμό της τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της δαπάνης κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, με βάση τα σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock