Κόσμος

Γέλεν: Αναγκαία η επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων μετά την αποτυχία της SVB

Για επανεξέταση των κανόνων ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών, μετά την αποτυχία των Silicon Valley Bank και Signature Bank μίλησε την Πέμπτη 30/3 η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου στις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε σχόλια που έχουν ετοιμαστεί για να δημοσιοποιηθούν στη National Association for Business Economics, κάλεσε επίσης για ισχυρότερη ρύθμιση του αυξανόμενου μη τραπεζικού, ή «σκιώδους τραπεζικού», τομέα.

Η Γέλεν είπε πως η μείωση το 2018 των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων των τραπεζών και της ενισχυμένης εποπτείας των μικρών και μεσαίων τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 250 δισ. δολαρίων θα πρέπει να επανεξεταστεί.

«Κάθε φορά που μια τράπεζα καταρρέει, είναι αιτία για σοβαρή ανησυχία. Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως χρειάζεται να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων απορρύθμισης και να αναλάβουμε τις απαραίτητες ενέργειες ως απάντηση.»

Είπε πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ρύθμισης των τραπεζών που τέθηκαν σε ισχύ μετά την κρίση του 2008 βοήθησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθει στα σοκ, περιλαμβανομένης της πανδημίας της COVID-19.

«Όμως η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών αυτόν τον μήνα δείχνει πως η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σημαντικά ισχυρότερο από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια.

«Αυτό αποτυπώνεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο στο γεγονός ότι έχουμε δει μια σχετική σταθερότητα γενικά στον τραπεζικό τομέα αυτόν τον μήνα, ακόμη κι αν αυξήθηκαν οι ανησυχίες για συγκεκριμένα ιδρύματα», είπε.

Όμως η Γέλεν είπε πως είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάσουν κατά πόσον τα υπάρχοντα καθεστώτα εποπτείας και ρύθμισης «είναι επαρκή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα. Πρέπει να δράσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους αν χρειαστεί».

Η Γέλεν επανέλαβε σχόλια που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation — FDIC) είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν και πάλι τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποίησαν προκειμένου να προστατεύσουν τους καταθέτες από τη χρεοκοπία των τραπεζών SVB και Signature.

«Και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε επιπρόσθετες ενέργειες αν απαιτηθεί», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα βήματα.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock