ΕνημέρωσηΟικονομία

Η επόμενη ημέρα της αύξησης των επιτοκίων: Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με το «ακριβό χρήμα» θα πρέπει να μάθουν να ζουν πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 75 μονάδες επιβεβαίωσε τους αναλυτές που αφενός είχαν προεξοφλήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αφετέρου εκτιμούν ότι τα «γεράκια» της ΕΚΤ συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Πλέον, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 2% ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ ανέρχεται σε 1,5%. Και αυτό ενώ πριν τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε το ντόμινο των αυξήσεων το βασικό επιτόκιο του ευρώ ήταν μηδενικό, ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων αρνητικό, στο -0,5%.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι έπεται και συνέχεια, καθώς στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αναμένεται νέα αύξηση, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% σε μόλις 6 μήνες από την έναρξη του ανοδικού κύκλου.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock