Υγεία & Διατροφή

Η Johnson & Johnson προτείνει και δεύτερη δόση για πολλαπλασιασμό των αντισωμάτων

Από τετραπλάσια έως 12πλάσια μπορεί να είναι τα αντισώματα κατά του κορονοϊού με μια δεύτερη δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Γι’ αυτό και η εταιρία ανακοίνωσε ότι προτείνει μια αναμνηστική δόση.

Από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη (21.09.2021) η Johnson & Johnson, μια αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Το σκεύασμα της Johnson & Johnson σχεδιάστηκε στην αρχή ως ένα μονοδοσικό εμβόλιο. Αλλά με μια δεύτερη δόση που χορηγείται σχεδόν δύο μήνες (56 ημέρες) μετά την πρώτη, τα επίπεδα των αντισωμάτων που παρατηρούνται «τετραπλασιάζονται έως εξαπλασιάζονται», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων της νόσου τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη χορήγηση αυτής της αναμνηστικής δόσης ήταν τότε 75%, και 100% κατά των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων (μέτρια έως σοβαρά) ανερχόταν στο 94% με αυτή την αναμνηστική δόση.

 

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της αρχικής κλινικής δοκιμής για μια μόνο δόση του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στις ΗΠΑ κατά των συμπτωματικών κρουσμάτων ήταν 70%.

Σύμφωνα με την Johnson & Johnson, οι παραλλαγές που κυκλοφορούν μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών κρουσμάτων.

Επιπλέον, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται περαιτέρω όταν η δεύτερη δόση χορηγείται έξι μήνες μετά την πρώτη: τότε αυτά εννεαπλασιάζονται ήδη μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση, και δωδεκαπλασιάζονται έπειτα από τέσσερις εβδομάδες.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε τα δεδομένα αυτά στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) και θέλει να τα υποβάλει γρήγορα και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

Αυτό είναι ένα καλό νέο για τους 15 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί με αυτό το σκεύασμα: η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι θέλει να ξεκινήσει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης για τους ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί με το Pfizer ή το Moderna, αλλά είχε πει ότι περιμένει περισσότερα δεδομένα όσον αφορά το Johnson & Johnson.

Μια απόφαση για τους τρόπους χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται εντός των προσεχών ημερών στις ΗΠΑ.

Επίσης, η Johnson & Johnson επικοινώνησε νέα δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ Μαρτίου και τέλους Ιουλίου 2021 για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στον πραγματικό κόσμο (εκτός των κλινικών δοκιμών), συμπεριλαμβάνοντας 390.000 ανθρώπους που έλαβαν το σκεύασμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης ήταν 79% και 81% κατά των νοσηλειών.

«Το μονοδοσικό μας εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαποκριση και μια διαρκή ανοσολογική μνήμη», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Ματάι Μάμεν, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Johnson & Johnson. «Και όταν χορηγείται μια αναμνηστική δόση, η ισχύς της προστασίας κατά της Covid-19 αυξάνεται περαιτέρω».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock