Κόσμος

Η νέα εποχή για τα οπλικά συστήματα χτίζεται στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία

Διαχρονικά, μέσα από κάθε πολεμικό πεδίο, οι εταιρείες κατασκευής και πώλησης όπλων είναι οι μεγάλοι νικητές ανεξάρτητα από την έκβαση των μαχών και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση μόνο που σήμερα εκτός από νικητές στην πολεμική βιομηχανία φαίνεται πως θα υπάρξει μία μεγάλη αλλαγή από τα «παραδοσιακά» στα νεότερα οπλικά συστήματα.

Έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Reuters και έχουν διεξάγει επιστήμονες στην Αυστραλία δείχνει πως μέσα από τα πεδία της Ουκρανίας αυτό που συντελείται δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της πολεμικής βιομηχανίας ακόμη κι αν συγκριθεί με την «έκρηξη» που γνώρισε ο συγκεκριμένος κλάδος με την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και τις τεράστιες επενδύσεις σε βιομηχανία και σχεδιασμό στις οποίες είχε προχωρήσει τόσο η ναζιστική Γερμανία όσο και οι συμμαχικές δυνάμεις για να απαντήσουν στο άξονα.

Σήμερα με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης στα πεδία του πολέμου παρά την πληθώρα εξελιγμένων οπλικών συστημάτων δημιουργήθηκε η ανάγκη για ταχύτερη και κυρίως φθηνότερη αξιοποίηση τεχνολογικών χαρακτηριστικών που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και την ρωσική εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη δεν υπήρχε η δυνατότητα να δοκιμαστούν.

Τα drones και κυρίως ο τρόπος με τον οποίοι οι Ουρανοί έχουν καταφέρει να τα αξιοποιήσουν έχουν ανοίξει διάπλατα την είσοδο της «συμβατικής» ή αλλιώς της τεχνολογίας της καθημερινότητας στις ακραίες συνθήκες μάχης. Είναι τέτοια η διείσδυση αυτού του τύπου της τεχνολογίας στις μάχες της Ουκρανίας που σήμερα ουσιαστικά ούτε οι Ρώσοι ούτε και οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ελικόπτερα για αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

Ο παροπλισμός των ελικοπτέρων από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας δεν σημαίνει, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πως τα ελικόπτερα θα εξαφανιστούν αλλά είναι βέβαιο πως οι παραγγελίες για νέα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία παγκοσμίως αναγκάζοντας την πολεμική βιομηχανία να μεταβάλλει και την ροή των επενδύσεών της.

Με πολύ μεγάλη ταχύτητα όμως στα πεδία των μαχών φαίνεται πως εντάσσονται και μία σειρά από άλλες τεχνολογίες κυρίως λογισμικών τα οποία ο στρατός χρησιμοποιεί είτε για επικοινωνίες, είτε για αναγνώριση στόχων είτε ακόμη και για μεταβίβαση άκρως απόρρητων στοιχείων.

Τα στοιχεία και τα λογισμικά που επιλέγονται εντάσσονται μάλιστα στον τομέα των «δωρεάν» εφαρμογών και κάποιες από αυτές είναι εδώ και χρόνια διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας.

Ειδικές ομάδες προγραμματιστών στον ουκρανικό στρατό έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες που τα έχουν λανσάρει και έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση στην βάση δεδομένων των συγκεκριμένων εφαρμογών – λογισμικών στις οποίες έχουν κάνει κάποιες αλλαγές που τους δίνουν ένα σπουδαίο πλεονέκτημα ειδικά όταν το ζήτημα φτάνει στον λόγο κόστος προς χρόνος και αποτέλεσμα.

Οι εταιρείες σε συνεργασία με τις ένοπλες ειδικές δυνάμεις των Ουκρανών προγραμματιστών έχουν σήμερα αρκετά δεδομένα για να εξελίξουν τις εφαρμογές τους ή για να λανσάρουν νέες σε μία αγορά στην οποία και να ήθελαν δεν είχαν πρόσβαση πριν από 19 μήνες.

Η ταχύτατη χρήση και αξιοποίηση φθηνών «οικιακών» λύσεων τόσο σε υλικά όσο και σε λογισμικά είναι ξεκάθαρο πως ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης γρηγορότερα από όσο φανταζόμασταν στα πεδία της μάχης.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Αυστραλών επιστημόνων τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι δεκάδες τα πανάκριβα και κυρίως κοστοβόρα και χρονοβόρα στην κατασκευή οπλικά συστήματα που θα αντικατασταθούν από λογισμικά και φθηνά και εύκολα στην παραγωγή συστήματα.

Όπως σε κάθε εξέλιξη, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μεγάλη «πτώση» στο κόστος θα κάνει έναν πόλεμο ακόμη πιο απρόβλεπτο αλλά κυρίως ακόμη πιο εύκολο στο να ξεκινήσει.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock