Κόσμος

Η νέα βάση στις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας και τα προβλήματα για το Ισραήλ

Πώς συνδέονται οι νέες βάσεις στρατιωτικής – οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας Κίνας και Ρωσίας με το Ισραήλ; Ακούγεται λίγο δαιδαλώδες, ίσως και αίολο αλλά σύμφωνα με έγκριτους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές δεν είναι και τόσο.

Οι φανφάρες από την Μπάντα του Κρεμλίνου σίγασαν, τα φώτα στην κεντρική σάλα έχουν σβήσει και ο πρόεδρος της Κίνας έχει ολοκληρώσει την επίσκεψη που σύμφωνα με την Μόσχα ήταν τριήμερη αλλά για όλους τους υπόλοιπους διήρκησε λιγότερο από 48 ώρες. Χωρίς αμφιβολία η συγκεκριμένη διμερής συνάντηση στον χρόνο στον οποίο γίνεται δεν είναι μόνο εθιμοτυπική.

Η συμφωνία στην οποία έχουν βάλει την υπογραφή τους Πούτιν και Σι ΤζιΠινγκ τους δένει όπως και να έρθουν τα πράγματα μέχρι τουλάχιστον το 2030. Το ακριβές περιεχόμενο μπορεί να μην είναι στην Δύση 100% γνωστό αλλά είναι βέβαιο πλέον πως η Κίνα πήρε την σκυτάλη του ισχυρού και δυνατού σε αυτή την σχέση. Ποτέ ξανά πριν στην ιστορία η Μόσχα δεν είχε τέτοια εξάρτηση από το Πεκίνο. Από αυτή την οπτική είναι και μία εξόχως ιστορική συγκυρία.

Χωρίς κυρώσεις και περιορισμούς η Κίνα είναι ο σημαντικότερος «αιμοδότης» της ρωσικής οικονομίας με πηγές να μιλούν για ενεργειακές τιμές που η Μόσχα δεν θα δίνει ούτε στο εσωτερικό της ειδικά στο φυσικό αέριο. Η Κίνα επίσης φαίνεται πως έχει λάβει εγγυήσεις για σημαντική αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου ειδικά στο κομμάτι των εξαγωγών της προς μία πολύ μεγάλη αγορά.

Η Κίνα δεν σκοπεύει να μείνει για πάντα «δέσμια» του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και κυρίως των «καπρίτσιων» από την Ευρώπη. Η αγορά της Ρωσίας ειδικά στα τεχνολογικά της προϊόντα δεν θα τις δώσει μεγαλύτερα κέρδη από την Ευρώπη αλλά θα της ισοφαρίσει την χασούρα.

Πώς όλο αυτό επηρεάζει όμως το Ισραήλ;

Την ώρα που ο Σι ΤζιΠινγκ βρισκόταν στο Κρεμλίνο κινεζική αντιπροσωπεία υπέγραφε ενισχυμένη διμερή συμφωνία με ομολόγους της στην Τεχεράνη. Ναι η Κίνα δεν σκοπεύει αυτή την φορά την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η συμφωνία με το καθεστώς του Ιράν περιλαμβάνει σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών διευρυμένη συνεργασία τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Πηγές από την Τεχεράνη σημειώνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την συγκεκριμένη «χάρη» από τον Κινέζο ομόλογό του τονίζοντας πως στα ρωσικά «δύσκολα» οι ιρανοί ήταν εκεί για να του δώσουν τα drone που χρησιμοποιεί για να πλήττει στόχους στην Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα νέα μόνο καλά δεν είναι για τον Νετανιάχου.

Εκτός από την εσωτερική πολιτική αναταραχή που έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ δέχεται με αυτή την κίνηση μετά από χρόνια, την πρώτη του ήττα στο κομμάτι της προσπάθειας να απομονωθεί η Τεχεράνη ακόμη και από τους μέχρι λίγο καιρό «ουδέτερους» Κινέζους.

Η Κίνα δεν θα έχει κανένα θέμα, λόγω μεγέθους, αριθμών και παραγωγής, να στηρίξει και την Ιρανική αγορά με ό,τι συμφωνηθεί. Το τι έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα από την Τεχεράνη είναι αυτό που προβληματίζει Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.

Η ρευστότητα είναι σήμερα το μοναδικό δεδομένο στα γεωπολιτικά δρώμενα στον πλανήτη. Την προηγούμενη φορά που κάτι τέτοιο συνέβη ο κόσμος διχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε Δύση και Ανατολή. Υπάρχει αλήθεια σήμερα τρόπος να αποφευχθεί ο Β’ Ψυχρός Πόλεμος;

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock