ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι συσκευασίες το «κλειδί» για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα

Η ολοκληρωμένη ανακύκλωση συσκευασιών είναι ένας από τους κρίσιμους άξονες μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Αυτό, ουσιαστικά, προϋποθέτει οι συσκευασίες των προϊόντων να είναι εξ’ ολοκλήρου ανακυκλώσιμες και πράγματι να οδηγούνται στο σύνολό τους στην ανακύκλωση και όχι στα απορρίμματα του νοικοκυριού.

«Ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα» είναι το όραμα και η δέσμευση της Coca-Cola Hellas, που από το 2018 έχει αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση αυτή, προσαρμόζοντας κατάλληλα τη στρατηγική της. Με σταθερή επενδυτική προσπάθεια σε δύο τομείς, από τη μία στις συσκευασίες των προϊόντων της και από την άλλη στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κυκλικής οικονομίας, έχει ήδη αλλάξει σελίδα πρωτοπορώντας στον δρόμο της βιωσιμότητας. Κεντρικό μήνυμα, άλλωστε, που συνοδεύει τη στρατηγική της παραμένει το «Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά», ξεκινώντας από την ίδια την εταιρεία που ως το 2030 έχει θέσει ως στόχο οι συσκευασίες των προϊόντων της να είναι από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο πλαστικό και να συλλέγεται 1 πλαστικό μπουκάλι ή κουτάκι για κάθε 1 που κυκλοφορεί στην αγορά.

Η Coca-Cola Hellas είναι προσηλωμένη στον σχεδιασμό πιο βιώσιμων συσκευασιών που, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μπορούν να αποκτήσουν μία νέα ζωή. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη συνολική μείωση των υλικών συσκευασίας που κυκλοφορούν στην αγορά, αυξάνοντας τη χρήση ανακυκλωμένων συσκευασιών και μειώνοντας παράλληλα τις συσκευασίες από πρωτογενή υλικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στόχος της Coca-Cola στην Ελλάδα είναι να διαθέτει στην αγορά προϊόντα σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες – κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα στοχευμένων δράσεων σε βασικούς τομείς: Το λανσάρισμα των καινοτόμων πολυσυσκευασιών KeelClip™ από ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τις νέες πλαστικές συσκευασίες με τα μη αποσπώμενα καπάκια στα προϊόντα αναψυκτικών, χυμών και ροφημάτων του χαρτοφυλακίου της που διατηρούν ενωμένα όλα τα μέρη της συσκευασίας και διευκολύνουν τη συλλογή και ανακύκλωση, εφαρμόζοντας, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική Ελληνική νομοθεσία έναν χρόνο νωρίτερα από το 2024 που προβλέπουν οι σχετικές προθεσμίες.

Νέα, μη αποσπώμενα καπάκια στα μπουκάλια για ευκολότερη συλλογή και ανακύκλωση

Το 2023 ξεκίνησε με μια σημαντική αλλαγή για την Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς τα μπουκάλια των προϊόντων της απέκτησαν νέα, μη-αποσπώμενα καπάκια, ώστε να διευκολύνεται σημαντικά η συλλογή και η ανακύκλωση του συνόλου της συσκευασίας. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πρώτη η Coca‑Cola Regular απέκτησε τα νέα καπάκια και σταδιακά αυτό εφαρμόζεται ευρέως στα προϊόντα της ώστε στο εξής μπουκάλια και καπάκια να μένουν «Για Πάντα Μαζί»!

Με άλλα λόγια, το καπάκι παραμένει προσαρτημένο στο δαχτυλίδι ασφαλείας του μπουκαλιού, με στόχο ένα τέλειο άνοιγμα αλλά και κλείσιμο. Όταν η συσκευασία αδειάσει, το μπουκάλι με το καπάκι του – δηλαδή ολόκληρη η συσκευασία – οδηγείται εύκολα στον μπλε κάδο, καθώς η Coca‑Cola στην Ελλάδα αποδεικνύει πως συνεχίζει να στηρίζει την εθνική προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Το νέο μη αποσπώμενο καπάκι, μάλιστα, υιοθετείται σε όλα τα αναψυκτικά, ροφήματα και χυμούς που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της. Με τον νέο σχεδιασμό, που ουσιαστικά εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική Ελληνική νομοθεσία έναν χρόνο νωρίτερα από το 2024 που προβλέπουν οι αντίστοιχες προθεσμίες, 256 εκατομμύρια καπάκια* θα είναι μη αποσπώμενα.

Καινοτόμες πολυσυσκευασίες KeelClip™ που καταργούν το πλαστικό

Η σημαντική αλλαγή και απόδειξη της πρωτοπορίας της Coca-Cola στην Ελλάδα σχετικά με τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία ήρθε από τις αρχές του 2022, όταν η εταιρεία, σε συνεργασία με την 3Ε, εισήγαγε στην Ελλάδα τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου. Χάρη στην πρωτοποριακή τους συσκευασία KeelClip™, καταργούν την πλαστική μεμβράνη και μειώνουν τη χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως. Η συσκευασία αυτή, που χρησιμοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, ελαφριά και πρακτική και επιτρέπει τη χρήση λιγότερων υλικών συσκευασίας συνολικά.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συσκευασίες KeelClip™ παράγονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στην Ελλάδα, στο Σχηματάρι Mega Plant της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μετά την επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγική μονάδα, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Ήδη οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, διαπιστώνοντας στην πράξη την ευκολία, αλλά και το οικολογικό πρόσημο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Η διάφανη συσκευασία SPRITE που ανακυκλώνεται πιο εύκολα

Οι φανατικοί «οπαδοί» της SPRITE έχουν εδώ και καιρό παρατηρήσει την ανανεωμένη συσκευασία που δίνει στο αγαπημένο αναψυκτικό όχι μόνο ένα νέο look, αλλά πολλά περισσότερα, καθώς το σπουδαιότερο προσόν της νέας, διάφανης συσκευασίας είναι το ότι ανακυκλώνεται πιο εύκολα. Αυτό, διότι πρόκειται και ένα Clear PET πλαστικό μπουκάλι που διευκολύνει τη διαδικασία της ανακύκλωσης και εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της Coca-Cola στην Ελλάδα για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα.

Η διάφανη συσκευασία SPRITE είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές του 2022, ενώ αξίζει να τονιστεί πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς την αυθεντική και δροσιστική γεύση που συνθέτει τον χαρακτήρα του αναψυκτικού. Έτσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα ως προς την καλύτερη και ολοκληρωμένη ανακύκλωση – έναν σημαντικό άξονα για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη της Coca-Cola στην Ελλάδα

Η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει χαράξει στοχευμένη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προωθώντας αλλαγές μεθοδευμένα και αποτελεσματικά. Η σχεδίαση συσκευασιών από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2030, η συλλογή και ανακύκλωση μιας πλαστικής φιάλης ή ενός αλουμινένιου κουτιού, για κάθε ένα που κυκλοφορεί στην αγορά έως το 2030, η συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους μέσα από την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future και η δέσμευση για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν βασικούς πυλώνες.

Οι μεγάλοι στόχοι της ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, με αρχή την κυκλοφορία προϊόντων από 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Η πολυσυσκευασία KeelClip™, το μη αποσπώμενο καπάκι και η διάφανη συσκευασία SPRITE διασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα ανακύκλωσης, σε μια προσπάθεια εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

*Αφορά στο σύνολο των αναψυκτικών της CocaCola Hellas και του χαρτοφυλακίου των χυμών της CocaCola Τρία Έψιλον σε ετήσια βάση.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock