ΕνημέρωσηΟικονομία

Polygreen: «Άνοιγμα» στα Εμιράτα με κοινοπραξία για τη διαχείριση αποβλήτων

Ήταν 6 Μαρτίου του 2018, όταν το 353 μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam, υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Όλο το φορτίο του πλοίου κάηκε, προκαλώντας 20.000 τόνους αποβλήτων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Χαλίντ (Port Khalid) στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κάποιους μήνες αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 η διαχείριση, επεξεργασία και τελική διάθεση των αποβλήτων αυτών ανατέθηκε στην Polygreen, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε με το όνομα Green Evolution Environmental Services LLC.

Ήταν η αφορμή της παρουσίας της Polygreen στο εμιράτο αλλά και το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που μεγάλωσε, οδηγώντας στη δημιουργία της Evogreen, μιας νέας εταιρείας στην περιοχή, το έργο της οποίας εκτείνεται όχι μόνο στα Εμιράτα αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Και μπορεί το έργο για το οποίο η Polygreen «κατέβηκε» στα Εμιράτα να ολοκληρώνεται μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, όμως η νέα εταιρεία επεκτείνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες του έργου της διαχείρισης των αποβλήτων του πλοίου, η Polygreen δημιούργησε ειδική εγκατάσταση διαχείρισης στο Waste Management Complex της εταιρείας Bee’ah στην Σάρτζα.

Η τεχνογνωσία αλλά και η αποτελεσματικότητα της Polygreen έφερε τις δύο εταιρείες κοντά και έτσι, τον Ιούνιο του 2021 ιδρύθηκε η Evogreen, η οποία και αποτελεί κοινοπραξία που δημιούργησαν οι εταιρείες Polygreen Middle East και Bee’ah, με στόχο να προσφέρουν λύσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος τόσο στα ΗΑΕ, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συγκεκριμένα, από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα, η Evogreen, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διαχείριση αποβλήτων και την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται υπηρεσίες απορρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου (distressed vessel management), υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταλειμμένων φορτηγών πλοίων στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών, η επισκευή ή ανακατασκευή μετά από ατύχημα.

Παράλληλα, η Evogreen προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης πράσινων πλοίων, ενώ έχει προχωρήσει και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιβαλλοντικού εργαστηρίου το οποίο θα εγγυάται την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος από την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει αναπτύξει μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Πρώτων Υλών (Alternative Raw Material) στην Σάρτζα, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Στερεών Καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου. Και οι δύο μονάδες αυτές έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες, που έχει αναπτύξει η Bee’ah, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πλήρες «μπουκέτο» υπηρεσιών που αφορούν ενέργειες κυκλικής οικονομιας στην πράξη.

Συγκεκριμένα, στη μονάδα Εναλλακτικών Πρώτων Υλών γίνεται επεξεργασία θαλάσσιων και ναυτιλιακών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, με στόχο την παραγωγή εναλλακτικών πρώτων υλών για βιομηχανική χρήση. Και στις δύο μονάδες θα γίνεται συλλογή, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, από πλοία που θα ελλιμενίζονται στα ΗΑΕ, περιοχή που αποτελεί σημαντικό κόμβο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Έτσι, γίνεται πράξη το όραμα της κοινοπραξίας, το σύνολο των αποβλήτων που φτάνουν στις εγκαταστάσεις της να ανακυκλώνονται και να αξιοποιούνται.

Η Polygreen στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η Polygreen ιδρύθηκε το 2018 και ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2021. Είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, λειτουργώντας ως όμιλος εταιρειών, με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Πρόκειται για μία εταιρεία ηγέτη στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως προσφέροντας λύσεις Κυκλικής Οικονομίας, υπηρεσίες για συλλογή και κυκλική διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.
Παράλληλα, σχεδιάζει την περεταίρω ανάπτυξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger