ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς κερδίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τη διατήρηση του waiver της ΕΚΤ

Την αυξημένη πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διατηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να αποδέχονται ως επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν εκπληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του ευρωσυστήματος. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα και έτσι το κόστος χρήματος στη χώρα μας δεν θα εκτοξευθεί.

Η παράταση της ειδικής παρέκκλισης ή waiver, που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Απρίλιο του 2020 έτσι ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση (collateral) για τις πράξεις χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος –και η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2022– είναι εξέλιξη που είχε προεξοφλήσει μεγάλο μέρος της αγοράς και έτσι η σημερινή ανακοίνωση δεν αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,7%, το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,6% και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς είναι στις 224 μονάδες βάσης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock