ΕνημέρωσηΟικονομία

Συντάξεις: Πού θα κυμανθούν οι αυξήσεις για 1,8 εκατ. συνταξιούχους – Παραδείγματα και πίνακες

Αυξήσεις πάνω από 55 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο, θα πάρουν το 2023 σχεδόν 1,8 εκατ. συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αυξήσεις αφορούν τους παρακάτω:

  • Συνταξιούχοι (πριν και κυρίως μετά το 2016) που δεν έχουν προσωπική διαφορά, για τους οποίους τα καθαρά ποσά που θα βάλουν στην τσέπη είναι από 35 ευρώ το μήνα για τις χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ έως και 163 ευρώ το μήνα για τις συντάξεις των 1.500 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα συμψηφίσουν με την αύξηση που θα πάρουν, και για το λόγο αυτόν θα βάλουν λιγότερα στην τσέπη.
  • Συνταξιούχοι που πήραν ήδη αυξήσεις στον πρώτο επανυπολογισμό συντάξεων με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου 4670/2020 πήραν εκ νέου αύξηση και τώρα θα λάβουν την 3η κατά σειρά αύξηση σύνταξης το 2023. Μάλιστα, μαζί με την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης θα κερδίσουν και μια 4η αύξηση, που θα πιστωθεί στη μηνιαία τους σύνταξη. Οι εν λόγω συνταξιούχοι το 2023 θα πάρουν την 5η και τελευταία δόση από την αύξηση του επανυπολογισμού με το νόμο 4387, την 4η δόση αύξησης με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670 και την 3η αύξηση σύνταξης με το «ξεπάγωμα» όλων των συντάξεων από το 2023. Μάλιστα, μαζί με την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (αν έχουν πάνω από΄1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις) θα κερδίσουν και 4η αύξηση, που θα πιστωθεί στη μηνιαία τους σύνταξη.
  • Συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι θα έχουν για πρώτη φορά αύξηση σύνταξης μετά από μια 12ετία, και μάλιστα χωρίς κανέναν κίνδυνο να χάσουν μέρος της αύξησης, γιατί έχουν μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2030 από το παλιό στο νέο σύστημα (εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης), και μέχρι τότε μένουν εκτός επανυπολογισμού και εκτός του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock