ΕνημέρωσηΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιλογές που μαρτυρούν επιστροφή στις αριστερές ρίζες

«Δίκαιη κοινωνία, ευημερία για όλους» τιτλοφορείται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με την οποία επιχειρείται στροφή προς τα αριστερά με στόχο τη συσπείρωση, αλλά και την άντληση νέων ψήφων από την παραδοσιακή του δεξαμενή.

Αυτό αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εύληπτο κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος αύριο Τετάρτη με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με παρεμβάσεις των Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, καθώς και του Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να συμβουλεύει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά τώρα βγαίνει μπροστά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως επέλεξαν το συγκεκριμένο σύνθημα αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των δημοκρατικών αγώνων μέσα από το πρίσμα των οραμάτων της Αριστεράς.

Το «Δίκαιη Κοινωνία» αποτελούσε, άλλωστε, μια από τις προμετωπίδες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «Ευημερία για όλους» συνοψίζει το αίτημα για ανάπτυξη που θα αποδίδεται δίκαια στην κοινωνική πλειοψηφία.

Όπως κι αν έχει, πάντως, και παρά τη δημόσια αισιοδοξία, αν όχι άπαντες τουλάχιστον οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να επιτύχουν ακόμα και ένα 25% πάνω στο οποίο μπορούν να πατήσουν για να τα φτιάξουν όλα από την αρχή την επόμενη ημέρα.

Δεν κρύβουν, πάντως, την ικανοποίησή τους για τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ, φοβούνται όμως πως η χαλαρή εκ των πραγμάτων ψήφος λόγω της μεγάλης διαφοράς από τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές θα ενισχύσει τα μικρότερα αριστερά κόμματα σε βάρος τους.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν, επίσης, πως απέναντι στα «προεκλογικά πυροτεχνήματα» της ΝΔ εκείνοι καταθέτουν συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, δεσμεύονται για ένα μοντέλο ανάπτυξης από το οποίο θα ωφελούνται οι πολλοί κι όχι μόνο οι λίγοι:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για το 2023.

– Υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό.

– Αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% για το 2023, με δημοσιονομικό κόστος 1,4 δισ. ευρώ.

– Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Ξεπάγωμα των τριετιών.

– Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και των απλήρωτων υπερωριών.

Την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, σηματοδοτεί και η επιλογή Τσίπρα να είναι υποψήφιος και στη Δυτική Αθήνα όπου το Μάιο ανατράπηκαν οι συσχετισμοί υπέρ της ΝΔ.

Ως προς την επιλογή του Ρεθύμνου, κρίθηκε ως επιβεβλημένη από το ότι η έδρα χάθηκε για μερικές εκατοντάδες ψήφους μόνο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης όπου οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες υπέρ της ΝΔ, αλλά και υπέρ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στο Λασίθι.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει με την υποψηφιότητά του στο Ρέθυμνο κι ένα μήνυμα εσωκομματικής ενότητας, βοηθώντας στην ουσία στην εκλογή του Ανδρέα Ξανθού ο οποίος ανήκει στους 53+.

Εσωκομματική ενότητα αποπνέει και η επιλογή του να μην πειράξει τη σειρά εκλογής στις λίστες.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας περιοδεύει σήμερα στη δυτική Θεσσαλονίκη και στην Πιερία.

Αναλυτικότερα:

10:00 Συνάντηση με γονείς και καθηγητές σχολείων του Λαγκαδά που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου (έναρξη οδού Λουτρών).

10:30 Περιοδεία στην αγορά του Λαγκαδά (Δημοτική Αγορά).

12:00 Περιοδεία στην αγορά της Κατερίνης κι απεύθυνση στους πολίτες (Μεγάλου Αλεξάνδρου 38).

13:30 Επίσκεψη στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας (Καπνικός Σταθμός).

18.30 Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών στα Κύμινα (Γεωργικός Συνεταιρισμός).

19.00 Περιοδεία στην αγορά της Σίνδου κι απεύθυνση στους πολίτες (πλατεία Δημοκρατίας).

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock