ΕνημέρωσηΠολιτική

Τα δύο σενάρια για την «επανίδρυση» του ΣΥΡΙΖΑ – Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα

Εν αναμονή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, αλλά με σχεδόν βέβαιη κατάληξη το συνέδριο, δύο εναλλακτικές ανοίγονται το επόμενο χρονικό διάστημα για το ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία: είτε μια άμεση διαδικασία εντός, μάλιστα, του καλοκαιριού, είτε μια λιγότερο άμεση με ορίζοντα το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου.

Αν προκριθεί η πρώτη λύση, τότε θα συγκληθεί διαρκές συνέδριο, δεν θα υπάρξει δηλαδή ανάγκη για εκλογή νέων συνέδρων, ούτε θα μεσολαβήσει προσυνεδριακός διάλογος.

Αν προκριθεί η δεύτερη, τότε το συνέδριο θα είναι έκτακτο, θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι και θα μεσολαβήσει προσυνεδριακός διάλογος, έστω κι αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν αφήνουν ούτως ή άλλως πολλά περιθώρια για εσωστρέφεια.

Κάθε σενάριο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Από τη μία, συνέδριο εντός του καλοκαιριού σημαίνει κι ολοκλήρωση των διαδικασιών επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα ή νέας ηγεσίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και, συνεπώς, περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για την πραγματική διακύβευση, που οι είναι οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Από την άλλη, αναγνωρίζουν στην Κουμουνδούρου την εκλογική κόπωση ύστερα από δύο συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς και την ανάγκη για τα «μπάνια του λαού, που όποιος τα διακόπτει, τιμωρείται».

Ένα συνέδριο το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο προσφέρει μεγαλύτερη άνεση χρόνου, ψύχραιμη αποτίμηση και πιο κατασταλαγμένες αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρατείνει για μερικούς μήνες ακόμα την εσωστρέφεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από άμεσο «restart».

Ως προς την επανεκκίνηση, μάλιστα, ψιθυρίζεται στην Κουμουνδούρου πως ο κ. Τσίπρας σκέφτεται ακόμα και την επιλογή της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να γίνει ακόμα πιο ευδιάκριτη η κεντροαριστερή στροφή του.

Είναι πιθανό, σε αυτό το πλαίσιο, να θέσει τα στελέχη και τα μέλη ενώπιον του υπαρξιακού διλήμματος «ή το δέχεστε ή αποχωρώ».

Όπως κι αν έχει, πάντως, οι επόμενες κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό κι από το αν υπάρξει αντίπαλη υποψηφιότητα στον κ. Τσίπρα, με τον τελευταίο να δέχεται εισηγήσεις να το επιδιώξει ακόμα και για επικοινωνιακούς λόγους.

Ένα σοβαρό δίλημμα επικρέμεται, επίσης, και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για το αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να κατεβεί με κεντρικά και προβεβλημένα στελέχη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν την Κυριακή ή αν θα επιλέξει μη κομματικούς υποψήφιους προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος σε ενδεχόμενο ανεπιτυχές αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι αποφάσεις επί του συγκεκριμένου πρέπει να ληφθούν άμεσα γιατί το «deadline» για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι τα τέλη Αυγούστου.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock