ΕνημέρωσηΟικονομία

Το Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών

Ένα πρωτοποριακό και πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο/λεξικό χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης είναι πλέον διαθέσιμο για παιδιά έως 12 ετών, αλλά  και για τους γονείς και τους δασκάλους τους. 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαος Δ. Φίλιππας, με την έκδοση του βιβλίου να τελεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, δισεκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο αδυνατούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και να κατανοήσουν βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές έννοιες, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους.

Άλλες διεθνείς μελέτες επισημαίνουν ότι η χρηματοοικονομική άγνοια διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες όπως είναι οι μετανάστες, σε πολλές χώρες οι γυναίκες, καθώς επίσης και οι συνταξιούχοι, διευρύνοντας κατά αυτό τον τρόπο τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Ως εκ τούτου, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση αναδεικνύεται σήμερα ως μια ιδιαίτερα σημαντική δράση για τους πολίτες, καθώς τους βοηθά να καταρτίζουν σωστούς και προσαρμοσμένους στις ανάγκες τους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους, να προστατεύονται από διάφορους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, να μην υπερχρεώνονται, να αποταμιεύουν και να επενδύουν αποτελεσματικά, έχοντας στο μυαλό τους και την ποιότητα ζωής τους κατά την διάρκεια της συνταξιοδότησης.

Κατά συνέπεια, αν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε μια μελλοντική κοινωνία χρηματοοικονομικά ενήμερων και υπεύθυνων πολιτών, η προσπάθειά μας θα πρέπει να ξεκινήσει σήμερα από τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή από το Δημοτικό Σχολείο.

Βάσει λοιπόν των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται στις πιο προηγμένες χώρες ανά τον κόσμο, εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικολάου Δ. Φίλιππα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο λεξικό οικονομικών, χρηματοοικονομικών αλλά και ορισμένων τεχνολογικών όρων, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 120 λήμματα, κατάλληλα προσαρμοσμένα για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Η ανάπτυξη αυτών των βασικών εννοιών, που είναι απαραίτητες για τα παιδιά τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν πολύπλοκο κόσμο, συνοδεύεται από 9 μικρές ιστορίες που συμβάλλουν στην διασύνδεση και στην καλύτερη κατανόηση τους.

Η έκδοση του βιβλίου έγινε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και υλοποιήθηκε χάρις στο αυξημένο αίσθημα ευθύνης του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο συγγραφέας εκφράζει στον πρόλογο του τις θερμές ευχαριστίες του σε όσους φίλους, συναδέλφους, συνεργάτες και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου αυτού.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο διατίθεται ήδη σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε ειδική τιμή, ενώ έχει παράλληλα αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος από όπου κάθε γονέας, παιδί αλλά και δάσκαλος μπορεί να το «κατεβάσει» δωρεάν σε ψηφιακή μορφή, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα ακόμα και από την πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδος.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock