Κόσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ο Πούτιν και τα πρωτοπαλίκαρά του θα λογοδοτήσουν…»

Με σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας «καλωσόρισε» το Διεθνές Κέντρο για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA) η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το διεθνές ανακριτικό γραφείο επιφορτισμένο με τη διερεύνηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο άνοιξε σήμερα στη Χάγη, αποτελεί το πρώτο βήμα προς την τελική δημιουργία ενός δικαστηρίου που θα δικάσει Ρώσους ηγέτες, με εισαγγελείς από το Κίεβο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να φέρνει ανείπωτη φρίκη καθημερινά. Τα βαθιά ανησυχητικά νέα σχετικά με σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν γίνει μια σκληρή καθημερινή υπενθύμιση της αιματοχυσίας που έφερε ο Πούτιν πίσω στην ήπειρό μας.

Συγκεντρώνονται στοιχεία για αμέτρητα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία. Το νέο διεθνές κέντρο δίωξης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της προσαγωγής των δραστών στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης. Δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα που να μην σηκώσουμε για να κάνουμε τον Πούτιν και τα πρωτοπαλίκαρά του να λογοδοτήσουν» δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Διεθνές Κέντρο για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA) φιλοξενείται από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust). Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το ICPA θα είναι το κλειδί για τη διερεύνηση του εγκλήματος της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και θα παρέχει μια δομή για την υποστήριξη και ενίσχυση των συνεχιζόμενων και μελλοντικών ερευνών γιατο έγκλημα της επίθεσης ενώ θα συμβάλει στην ανταλλαγή και ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Το Κέντρο ICPA αποτελείται από επιλεγμένους εθνικούς εισαγγελείς που ήδη συμμετέχουν στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Οι συμμετέχοντες εμπειρογνώμονες θα μπορούν να συνεργάζονται καθημερινά, να ανταλλάσσουν γρήγορα στοιχεία και να συμφωνούν σε μια κοινή στρατηγική. Η Eurojust θα παρέχει επιχειρησιακή, νομική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης, αποθήκευσης και ανάλυσης αποδεικτικών στοιχείων. Αυτή η εργασία είναι απαραίτητη για την προετοιμασία για μελλοντικές δίκες, ενώπιον είτε εθνικών είτε διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης ή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock